Būstai brangs ir toliau

Nekilnojamojo turto ekspertai sako, kad nekilnojamojo turto rinka Kaune plečiasi ir vis daugiau statybų bendrovių įsijungia į atskirų gyvenamųjų namų ar kvartalų statybas. Tačiau naujų bendrovių atėjimas į miestą ir konkurencijos didėjimas nežada naujų butų ar namų kainų mažėjimo.

“Po Naujųjų metų kainos šoktelėjo, vieno kvadratinio metro kaina prasideda nuo 4 tūkstančių litų ir gali siekti net 12,5 tūkstančio litų. Pavyzdžiui, už 4 tūkstančius litų galima įsigyti būstą statomame Nevėžio miestelyje prie Raudondvario, kuris yra jau už Kauno, o didžiausios kainos miesto centre. Pavyzdžiui naujų butų kainos K. Donelaičio gatvėje bus nuo penkių iki dvylikos tūkstančių litų už kvadratinį metrą”, - sakė “Hansabanko” vadybininkė Erika Šulinskienė.

Tačiau kylančios kainos pirkėjų, atrodo, nuo būsto įsigijimo neatbaido, atvirkščiai, pastebima tendencija, kad žmonės į kainų kilimą nereaguoja.

“Kuo labiau kyla kaina, tuo daugiau pirkėjų atsiranda. Žmonės baiminasi, kad ateityje būsto nebeįpirks, kaip atsitiko Estijoje. Tos tendencijos panašios ir Lietuvoje. Ateityje naujų namų kainos tikrai dar augs. Statybinės medžiagos brangsta ir tos statybinės bendrovės, kurios buvo pasitvirtinusios vienas kainas, jas dabar perskaičiuoja, stabdo būstų pardavimus ir rezervacijas, netrukus pateiks naujas kainas, nes išlaidos auga. Pranašautas nekilnojamojo turto “burbulų” sprogimas neįvyks, nes nėra pagrindo. Viskas brangsta, dujos elektra, statybinės medžiagos, o ypač - darbo jėga, todėl vadinamasis burbulas nesprogs”, - teigė E. Šulinskienė.

Ateina vilniečiai, estai ir vokiečiai

Tai, kad nekilnojamojo turto rinka Kaune tampa patraukli, įrodo ir vis labiau didėjantis statybų bendrovių susidomėjimas miestu. Viena tokių - statybų bendrovė “Ranga IV” iki šiol buvo žinoma kaip stambių projektų įgyvendintoja Vilniuje, tačiau dabar ketina pradėti gyvenamųjų namų statybas ir Kaune. Pirmieji bendrovės žingsniai - 210 butų komplekso statybos Panemunėje.

“Kaunas - augantis miestas, ir nekilnojamojo turto projektai labai sparčiai juda į priekį, matomas augimas, todėl bendrovė nusprendė investuoti į miestą”, - teigė statybų kompanijai atstovaujančios nekilnojamojo turto agentūros “RealBaltic” direktorius Žygimantas Smolskas.

Antruoju Lietuvos miestu jau domisi ir investuotojai iš užsienio. Estijos nekilnojamojo turto bendrovė “Wellman Invesco” nusprendė Kaune įgyvendinti iš karto du projektus: Raudondvario plente pastatyti 310 butų gyvenvietę “Žalia sala” ir daugiabutį Kalniečių rajone, kuriame bus įrengti beveik pusantro šimto butų.

Ne ką mažiau įdomesnį projektą pristatė ir Vokietijos kapitalo įmonė “Immo projektai”. Aleksote bendrovė stato penkis vokiško stiliaus namus. Didžioji dalis vilų teritorijos bus skirta poilsinei ir žaliajai zonai.

“Užstatysime tik trečdalį teritorijos, visa kita dalis bus žalias plotas. Manom, kad gyventojai tai įvertins kaip privalumą. Mes labiau akcentuosime kokybę, todėl medžiagos namams statyti bus vežamos iš Vokietijos. Rytų Europoje daugeliu atveju statybose naudojamos medžiagos yra prastesnės kokybės”, - sakė Arturas Rammas.

Puikiai lietuviškai kalbantis vokietis teigė, kad investuoti Lietuvoje jį paskatino Vokietijos ekonomistų prognozės, kad Lietuva po 20 metų bus viena pirmaujančių valstybių Europoje.

Naujos statybų bendrovės, ateinančios į Kauną, pamatė miesto potencialą, o Kaunas yra tas miestas, kurio rinka dar neišsisėmusi”, - teigė E. Šulinskienė.

Vilioja saulė

Praėjusiais metais nekilnojamojo turto įsigijimas užsienyje dar buvo naujovė. Šiais metais susidomėjimas pastebimai išaugo, padaugėjo ir nekilnojamojo turto bendrovių, siūlančių įsigyti būstus užsienyje. Labiausiai domimasi nekilnojamuoju turtu Turkijoje, Bulgarijoje, Ispanijoje, Kipre. Apsisprendimą įsigyti turtą šiose valstybėse lemia dvi paprastos priežastys: visuomet šviečianti saulė ir galimybė uždirbti.

“Geras oras vilioja lietuvius, jie beveik visada žinos, kad nuvažiavę ras saulėtą, o ne lietingą ir subjurusį orą, koks neretai būna Palangoje. Žinoma, tai ir galimybė užsidirbti pinigų, jei nusipirkus apartamentus jie išnuomojami”, - sakė E. Šulinskienė.

Nekilnojamojo turto agentūros, siūlančios įsigyti būstą užsienyje, teigia, kad didžiausią pasisekimą tarp lietuvių turi nekilnojamasis turtas Bulgarijos ir Turkijos kurortuose.

“Neseniai lietuviai pradėjo domėtis Turkija, jie dažniausiai renkasi apartamentus, kurių kaina yra nuo 40 iki 60 tūkstančių eurų. Dauguma perka tam, kad užsidirbtų iš nuomos. Dar labiau tautiečiai susidomėję Bulgarija, kuri lietuviams yra prieinamesnė, nes kainos čia dar mažesnės nei Turkijoje. Ši šalis neseniai įstojo į Europos Sąjungą, todėl kainos ten augs. Dar prieš keletą metų buto kvadratinio metro kaina buvo 300 - 400 eurų, dabar šoktelėjo iki 1000 eurų” - sakė nekilnojamojo turto bendrovės “Re/Max “ brokerė Brigita Bitautaitė.

Dar egzotiškiau skambėjo pasiūlymai nusipirkti nekilnojamojo turto Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Dubajuje. Nors kainos čia gerokai didesnės nei Lietuvoje, tačiau lietuviai viliojami tuo, kad nekilnojamojo turto kaina dar smarkiai išaugs, todėl investicijos greitai atsipirks.

“Dubajus patrauklus investuotojams, nes tai yra uostamiestis ir verslas čia vystosi. Ir gyvenamųjų namų, ir biurų statyba yra sparti. Kainos svyruoja nuo 3 iki 5 tūkstančių eurų už kvadratinį metrą, tačiau planuojama, kad būstai brangs apie 40 procentų per dvejus metus. Manau, kad tai nebloga investicija, ir lietuviai turėtų susidomėti”, - teigė bendrovės “Be Investor” atstovas Paulius Nezabitauskas.