„Šį mėnesį turėtų būti paskelbtas naujas reguliavimas, arba kitaip – momentinių mokėjimų reglamentas.

Jame mokėjimo paslaugų teikėjams [bankams ir finansinėms įstaigoms – red.] bus numatytas reikalavimas tais atvejais, kai atliekami pavedimai, tikrinti, ar nurodytas sąskaitos numeris ir mokėtojo gavėjo vardas bei pavardė sutampa.

Jei šis atitikimas nebus patikrintas, tada atsakomybė teks bankui, kad nepatikrino“, – kalbėjo Lietuvos banko Rinkos infrastruktūros politikos skyriaus vadovas Tomas Karpavičius.

Atsiras dar vienas punktas


Kaip aiškino, paprastai kalbant, prieš darydami pavedimą gyventojai nuo šiol, suvedę banko sąskaitą ir pinigų gavėją, matys, ar duomenys sutampa ir banko sąskaita tikrai priklauso tam asmeniui ar įmonei, kuris įvestas.

„Informacija klientui bus pateikiama tokia: atitinka, neatitinka arba atitinka iš dalies“, – sakė jis ir tikino, kad paskutiniu atveju tai reiškia, kad mokant galimai bus palikta kažkokia klaida, kai raidės rašomos dedant nosines ar kt.

„Tada mokėtojas, prieš pervesdamas lėšas, galės spręsti, ar tvirtina mokėjimą, ar ne, ir pats prisiims atsakomybę“, – pridūrė T. Karpavičius.

Tomas Karpavičius

Tokie pokyčiai, anot jo, įsigalios visoje Europos Sąjungoje, todėl jei mokėjimai bus vykdomi ir į kitas ES šalis eurais, tvarka lieka ta pati – gavėjas ir jo sąskaitos numeris turės sutapti.

Kaip tikino, bankai tokiems tikrinimams vykdyti turės specialias sistemas, kurios bus automatizuotos.

„Darbuotojų tiek nebus, kad fiziškai patikrintų.

Reglamente bankams pasirengti numatoma 18 mėn., tai yra maždaug iki 2025 m. rudens. Būtent tada ši sistema ir galėtų pradėti veikti“, – sakė LB atstovas.

Reglamente bankams pasirengti numatoma 18 mėn., tai yra maždaug iki 2025 m. rudens. Būtent tada ši sistema ir galėtų pradėti veikti
T. Karpavičius

Pagrindinis tikslas – užbėgti už akių sukčiavimams, kai pasinaudojant kito asmens vardu į visai kitas sąskaitas prašoma pervesti pinigų.

„Prašo giminaičiams pervesti, dar kam nors. Vardą ir pavardę palieka kito, o sąskaitą pakeičia“, – aiškino T. Karpavičius.

Šiuo metu, pasak jo, beliko sulaukti, kada bus paskelbtas ES reglamentas.

Turės pritaikyti IT sistemas


Lietuvos bankų asociacijos (LBA) komunikacijos vadovė Aistė Veberaitė patikino, kad LBA nariai yra susipažinę su naujais reikalavimais.

„Jiems įsigaliojus, mokėtojas gaus įspėjimą, jeigu jo nurodyto lėšų gavėjo vardas ar pavadinimas nesutaps su nurodytos sąskaitos savininko vardu ar pavadinimu.

Kadangi momentiniai mokėjimai atliekami greitai, šis patikrinimas turės būti įgyvendintas automatizuotai, t. y. bus atliekama sisteminė patikra. Tam kredito įstaigos turės pritaikyti savo IT sistemas“, – teigė atstovė.

Kaip patikino, naujasis momentinių mokėjimų reglamentas bus taikomas ne tik bankams, bet ir kredito unijoms.

„Kredito unijos taip pat rengiasi įgyvendinti naujus reikalavimus bei priimti ir siųsti momentinius mokėjimus, jei tokios paslaugos dar neteikia“, – sakė ji.

Taip pat reglamentas įpareigos visas Bendrijoje veikiančias kredito įstaigas per 18 mėnesių klientams pasiūlyti momentinius mokėjimus, tai yra sudaryti galimybes pervesti pinigus per kelias sekundes.

Advokatų kontoros „Motieka ir Audzevičius“ teisininkė Samanta Blėdienė taip pat pridūrė, kad šiuo metu galiojantis reglamentavimas yra toks, kad jeigu buvo suformuotas mokėtojo nurodymas, nurodytas teisingas gavėjo vardas ir pavardė ar pavadinimas, tačiau gavėjo sąskaitos numeris nurodytas neteisingai, bankas ar kitas mokėjimo paslaugos teikėjas, operacijas atlikęs pagal nurodytą IBAN, neatsakys už jūsų patirtus nuostolius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)