„Tai nėra bankininkystės sektoriaus krizė. Tai pasitikėjimo krizė ir nusikalstamas išpuolis“, – prezidentas Rosenas Plevnelijevas sakė po to, kai Bulgarijos pagrindinės politinės partijos paskelbė palaikymą centrinio banko valdytojui Ivanui Iskrovui.

Praeitą savaitgalį Bulgarijoje šeši asmenys buvo suimti dėl „klaidinančios informacijos platinimo“, nurodė Nacionalinio saugumo agentūra.

Penktadienį internete ir mobiliaisiais telefonais buvo platinamos žinutės, kuriose teigiama, kad Pirmasis investicinis bankas (First Investment Bank, FIB), kuris yra trečias didžiausias šalyje, yra pakliuvęs į sunkią finansinę padėtį.

Tie gandai išprovokavo paniką sostinėje: prie banko skyrių greitai nutįso eilės, klientams skubant atsiimti pinigus.

Neramumus dar labiau pakurstė nedidelis sprogimas, šeštadienį driokstelėjęs prie vieno banko skyriaus šiaurės rytiniame Šumeno mieste.

I.Iskrovas penktadienį paskelbtame pranešime tvirtino, kad bankų sistema „veikia be sutrikimų“.

Bulgarijos bankuose privačių klientų indėlių suma atitinka 20,6 mln. eurų (71,1 mln. litų), o bendrovės juose laiko 11,8 mlrd. eurų (40,7 mlrd. litų), pridūrė centrinio banko vadovas.

Bulgarai tebemena sunkią finansų krizę 1996-1997 metais, kai 14 bankų, kurių daugelis turėjo kitų verslo subjektų akcijų, žlugo per trumpesnį nei metų laikotarpį.

Paleis parlamentą

Bulgarijos prezidentas  Rosenas Plevnelijevas su politinių partijų lyderiais
Bulgarijos prezidentas Rosenas Plevnelijevas pranešė ketinantis paleisti šalies parlamentą ir paskirti laikinąją vyriausybę, informuoja BBC.

Priimti tokį sprendimą prezidentą paskatino neseniai Bulgarijos centrinio banko paviešinta informacija apie nuolatinius bandymus kenkti šalies bankinei sistemai. Dėl Bulgarijos bankų "destabilizavimo" praėjusią savaitę buvo suimti penki asmenys, o po depozitų patikrinimo Centrinis bankas perėmė "Korporacinį komercinį banką" - ketvirtąjį pagal dydį šalies paskolų teikėją. 

Prasidėjus finansinei panikai birželio 27 dieną piliečiai suskubo atsiimti savo indėlius iš trečio pagal dydį Bulgarijos "Pirmojo investicinio banko". Per vieną dieną įstaiga neteko 23 proc. (apie 328 mln. eurų) jame laikytų indėlių, todėl savaitgalį buvo priversta užsidaryti ir savo veiklą atnaujino tik pirmadienį.

Prezidentas R. Plevnelijevas patikino, kad šalies bankų sistema veikia stabiliai, o "piliečių ir investuotojų lėšos yra saugios". Dėl kilusios sumaišties parlamentas bus paleistas rugpjūčio 6 d., o pirmalaikiai rinkimai surengti spalio 5 d. 

Premjero Plameno Orešarskio socialdemokratų vadovaujama mažumos koalicija Bulgariją valdė vos metus, tačiau opozicija valdantiesiems net keturis kartus buvo pareiškusi nepasitikėjimą.

Leido padėti bankams

Europos Komisijos biuras Sofijoje pirmadienį pranešė davęs leidimą šios šalies vyriausybei paskolinti 3,3 mlrd. levų (5,83 mlrd. litų) į keblią padėtį patekusiems bankams.

Komisija nurodė, kad „valstybės pagalba suteikiant kreditą yra proporcinga ir atitinkanti poreikius užtikrinti pakankamą bankų sektoriaus likvidumą dabartinėmis aplinkybėmis“.

„Ši schema suteiks būtiną ir proporcingą likvidumą po išorinių, ne bankų sukurtų įvykių“, sakoma pranešime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)