„Biudžetas yra tikrai vadinamasis išgyvenimo biudžetas.

Socialdemokratai tikrai nepalaikys šio biudžeto, nes jis yra socialiai neteisingas, kadangi, nebuvo išgirsti mūsų siūlymai NPD padidinti ir prilyginti MMA“, – antradienį Seime žurnalistams teigė R. Budbergytė.

Politikė aiškina, kad reikėtų leisti gauti didesnius pinigus mažas ir net truputį didesnes pajamas gaunantiems žmonėms nors 120-ia eurų, nes tai, kas dabar yra suprojektuota biudžete, atrodo skurdokai.

„Negalime palaikyti biudžeto projekto, nes jame suprojektuotos labai netikslinės horizontalios kompensacijos kompensuoti dujų ir elektros energijos kainas ir tai yra nepriklausomai nuo to, kokį dydį elektros suvartoji ir kokias pajamas turi. Tai neskatina efektyviai naudoti energiją, kurios mums šiandien taip visiems stinga. Turtingi žmonės, kurie iš tiesų elektros energiją švaisto į kairę ir į dešinę, taip pat gaus tas kompensacijas, kurios biudžetui kainuoja labai daug, tuo tarpu iš ten paėmus pinigus, būtų galima nukreipti žmonių pajamų padidinimui, kad jos galėtų pasivyti infliaciją“, – sakė socialdemokratė.

„Šiuo metu tikrai infliacijos nepasivejame, ekonomistai perspėja apie tai, kad infliacija nėra ta, kurią ruošiamės pažaboti, ateinantys du ketvirčiai bus ekonomikos recesija ir dėl to biudžetas yra socialiai neteisingas sustyguotas“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad antradienį Seimas galutinai apsispręs dėl kitų metų valstybės biudžeto projekto – praėjusią savaitę sėkmingai įvykus antrajam svarstymui jį beliko priimti.

Praėjusią savaitę Vyriausybės patikslintame 2023 m. biudžete skaičiuojamos 15,6 mlrd. eurų pajamos, 18,6 mlrd. eurų išlaidos ir 4,9 proc. deficitas.

Projektas tarp valdančiųjų ir opozicijos vertinamas skirtingai – koalicijos partneriai kitų metų biudžetą vadina kokybišku, akcentuoja kitąmet planuojamas pagalbos priemones gyventojams ir verslui dėl aukštų energijos kainų, taip pat, kad numatoma kelti pajamas įvairių sričių darbuotojams, didinti minimalią mėnesinę algą, neapmokestinamąjį pajamų dydį, pensijas ir socialines išmokas.

Savo ruožtu opozicija kritikuoja, jog biudžete gyventojų pajamos didinamos nepakankamai, esą infliacija auga sparčiau, tad jų perkamoji galia mažėja, o paramos priemonės netikslios, nes skiriamos ne socialiai jautriausioms visuomenės grupėms, o visiems gyventojams vienodai.

Be to, prieš galutinį balsavimą Seimas dar balsuos dėl daugiau nei 50 parlamentarų siūlymų, įregistruotų po biudžeto patikslinimų. Jų bendra vertė siekia apie 600 mln. eurų. Kad jiems būtų pritarta turi balsuoti bent pusė – 71 – Seimo narių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją