Derybos dėl išstojimo iš ES užklimpo ir nejuda iš vietos lyg prieš lenktynių startą užgesęs automobilis.

Tik dabar, kai Vyriausybė pradeda tirti galimas pasekmes palikus vieningą Europos prekybos erdvę, atkreiptas dėmesys į naujausius žmonių užimtumo statistinius rodiklius. O jie akivaizdžiai demonstruoja, veikiau akis bado įrodymais, kokie svarbūs šios šalies ekonomikai yra darbuotojai iš žemyninės Europos.

Neabejojama, jog iš visų sektorių labiausiai nukentės tos sritys, kuriose dominuoja darbuotojai iš Centrinių Rytų ir Šiaurės Europos: lietuviai, lenkai, vengrai, čekai, rumunai.

Pagrindiniai darbai, kuriuose dirba šimtai tūkstančių europiečių, – žemės ūkis, kavinės ir viešbučiai bei statybų kompanijos.

Kiekvienoje iš jų jau šiandien masiškai trūksta darbuotojų, o surasti naujų nebėra taip paprasta kaip anksčiau.

Vaisių ir daržovių skynėjai

Žemės ūkio sektoriuje Didžiojoje Britanijoje dirba beveik pusė milijono žmonių. Jo bendra ekonominė vertė sudaro per 108 mlrd. svarų sterlingų kasmet.

Tam, kad būtų galima lengviau įsivaizduoti, kokią liūto dalį žemės ūkio darbuotojų sudaro imigrantai, Nacionalinės ūkininkų sąjungos (NFU) apklausa neseniai pateikė sunkiai įtikėtiną statistiką.

NFU duomenimis, tik 14 (taip, keturiolika!) iš 13 400 sezoninių darbuotojų, per pirmuosius penkis šių metų mėnesius įdarbintų laukuose, buvo britai.

„Per pastaruosius metus susiduriame su akivaizdžiu norinčių dirbti žemės ūkio darbus žmonių trūkumu. Dėl „Brexit“ kilusios nežinomybės ir sumenkusios svaro vertės Jungtinė Karalystė netenka vis dagiau darbininkų, jie pasirenka kitas Vakarų Europos šalis“, – apklausos išvadose teigia Žemės ūkio valdybos pirmininkė Ali Capper.

Remiantis laikraščio „The Guardian“ duomenimis, iki 2020 metų sezoninių žemės ūkio darbuotojų trūkumas išaugs iki 31 000. Tai daugiau nei trečdalis iš visų 80 000 šiandieninių sezoninių darbų laukuose.

Dėl darbo jėgos trūkumo daugėja ūkininkų, svarstančių galimybę perkelti savo produkciją į kitas ES šalis.

Bene geriausias pavyzdys to, kas gali nutikti nesiimant veiksmų, yra akivaizdžiai išaugusios vaisių bei daržovių kainos Anglijos prekybos centruose.

Praėjusiais metais aptarnavimo srityje dirbo 234 800 imigrantų iš ES šalių, arba 14 proc., dvigubai daugiau nei JK vidurkis.
Praėjusiais metais aptarnavimo srityje dirbo 234 800 imigrantų iš ES šalių, arba 14 proc., dvigubai daugiau nei JK vidurkis.

Aptarnaujantis personalas

Piterboras

Nuo 2011 metų imigrantų iš Europos Sąjungos, kurie dirbo padavėjais, baristais, viešbučių valytojais, virėjais ir virtuvės personalo darbuotojais, skaičius išaugo 71 procentu.

Daugiau nei vienas iš šešių visų aptarnaujančiojo personalo darbuotojų yra atvykę į šalį europiečiai. Praėjusiais metais jų buvo 234 800 – tai yra dvigubai daugiau nei JK vidurkis.

Tačiau, remiantis Įdarbinimo konfederacijos bei profesinių sąjungų duomenimis, pusė ES imigrantų, dirbančių aptarnavimo sektoriuje, neatitinka penkerių metų gyvenamosios vietos šalyje reikalavimų. Šie apribojimai ES piliečiams kol kas nebuvo netaikomi, tačiau niekas negali patvirtinti, kad po „Brexit“ ši tvarka nesikeis.

Be to, dauguma padavėjų, baristų bei viešbučių darbininkų nepereitų net ir taškais vertinamos užsieniečių darbuotojų sistemos, apie kurią šiandien vis garsiau svarstoma.

Sumuštinių krautuvėlių tinklas „Pret a Manger“ jau išreiškė susirūpinimą dėl gresiančio europiečių darbuotojų trūkumo. Bendrovės personalo skyriaus vadovybė teigia, jog be imigrantų iš ES šalių nebebus kam gaminti jos kavinėse prekiaujamos „Cappuccino“ kavos. Nepaisant to, bendrovė jau svarsto ir blogiausio scenarijaus galimybę, po kurio tektų įdarbinti mažiau darbuotojų iš ES šalių.

Viešbučiai, kavinės ir restoranai nukentėtų dar labiau, mat jie jau 2015 metais, kai „Brexit“ dar nedaugeliui terūpėjo, trimitavo apie darbo jėgos trūkumą.

Įgyvendinus „Brexit“ fanatikų pasūlymus, Londono statybų rinkoje netrukus pasijaustų 30 000 darbuotojų trūkumas.

Workers

Londono statybų sektorius būtų sunaikintas, jeigu dabartinės migracijos taisyklės būtų taikomos iš Europos atvykusiems statybų darbininkams.

Jungtinėje Karalystėje ES piliečių iš kitų šalių, dirbančių statybose, skaičius sudaro apie 8 procentus (192 400). Tačiau Londone šis skaičius siekia 33 procentus, arba beveik 104 800 darbuotojų.

Įgyvendinus „Brexit“ fanatikų kalbas, Londono statybų rinkoje netrukus pasijustų 30 000 darbuotojų trūkumas. Šis skaičius toks didelis dėl to, jog daugelis čia dirbančiųjų – neseniai atvykusieji į šalį.

Panašiai kaip ir aptarnavimo sektoriuje, situacija statybų sferoje dar labiau pablogėtų pradėjus taikyti dabartinę imigracijos taškais pagrįstą sistemą ir pritaikius ją ES imigrantams. Tokiu atveju Didžioji Britanijoje 135 000 statybininkų iš ES šalių taptų nelegalais.

Naujausios Nacionalinės statistikos departamento apžvalgos duomenimis, mažiausiai 7 procentai Jungtinės Karalystės darbo jėgos yra atvykusi iš Europos Sąjungos – iš viso apie 2,2 mln. darbuotojų.

Dėl savo tolesnio likimo JK daugiau klausimų nei atsakymų turintys imigrantai iš Europos Sąjungos neketina ilgai gyventi nežinodami. Daugiau nei pusė jų, arba 56 procentai, yra apsisprendę arba rimtai svarsto galimybę palikti šalį dar iki „Brexit“ pabaigos. Vis daugiau Anglijoje gyvenančių bei dirbančių europiečių varto vokiečių ar olandų kalbų žodynus ir yra pasiruošę leistis į darbų ir laimės paieškas kituose kraštuose.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.