Kaip ir vasarį, labiausiai krepšelio kainą sumažino prekybos tinklas „Maxima“ (0,30 euro.) ir liko pirmoje vietoje. Tuo metu „Barbora“, padidinusi kainą 0,17 euro, įsitaisė antroje pozicijoje, o prekybos tinklas „Lidl“, padidinęs kainą 0,93 euro, išstūmė iš trečiosios vietos vasarį buvusį „Rimi“. Iš šeštosios pozicijos į ketvirtą pakilo „Norfa“, sumažinusi krepšelio kainą 0,51 euro. Penktoje pozicijoje išsilaikė „e.Rimi“ (brango 1,90 euro), iš septintos į šeštą vietą pakilo „Iki“ (brango 1,31 euro), į septintą poziciją nukrito „Rimi“ (brango 6,06 euro), o „Last Mile“, brangindamas krepšelį 1,43 euro, liko aštuntas.

Pasak Pricer.lt, skirtumas tarp pigiausio („Maxima“) ir brangiausio („Last Mile“) krepšelio yra 18,52 euro (28,1 proc.).

„Infliacija sumažėjo! Bet vis vien mokėsime daugiau ir švęsime brangiausias Velykas per paskutinį dešimtmetį. Kodėl, taip yra, juk bankų ekspertai, Vyriausybės atstovai taip džiaugiasi mažesne infliacija. Tai paprasta statistika, kai šių metų kainos lyginamos su praeitais metais – tuomet kovo mėnesį prasidėjo nevaldomas kainų kėlimas, kuris viršūnę pasiekė lapkričio-gruodžio mėnesiais – tai lyg ir procentinis augimas, palyginus su praeitais metais yra mažesnis, tačiau kainos didesnės“, – rašoma Pricer.lt pranešime paaiškinant mažesnę procentinę infliaciją, bet vis dar dideles kainas lentynose.

Valstybės duomenų agentūra skelbė, kad išankstiniais duomenimis kovą – 15,2 proc. metinė infliacija.

Iš viso reikšmingai (10 proc. ir daugiau) brango 44 prekės iš 52 stebimų. Labiausiai brango pigiausias batonas, vištų kiaušiniai, jūros lydekos filė, pomidorų sultys, pigiausia juoda duona, cukrus, mėsos gaminiai, vištiena.

„Kiaulienos kaina auga 31,2 proc. lyginant su praeitais metais. Štai dar viena istorija apie „mažėjantį“ kainų augimą. Praeitą apžvalgą kainos augo virš 60 procentų, lyginant su praeitais metais, o dabar 30 proc. Tai kainos sumažėjo? Ne paaugo, nes praeitais metais kainos buvo žemumose vasarį ir jau paaugo kovą. Vištienos kainos didesnės nei praeitais metais 6,7 procentais. Brangimas kiek mažėja, tačiau tai tik kainos atsistoja į praeitų metų lygį“, – aiškina analitikai.

Tuo metu reikšmingai (daugiau nei 10 proc.) pigo viena prekė – ryžiai. Nežymiai pigo sviestas ir saulėgrąžų aliejus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją