800 svečių suburusiame konkurse Stambule, Turkijoje, dalyvavo geriausi mokinių verslai iš kiekvienos Europos valstybės. Lietuvos Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos moksleivių idėja sužavėjo inovatyviu požiūriu į socialinės problemos sprendimą ir produkto kūrimu kartu su tiksline auditorija – aklųjų ir silpnaregių bendruomene.

Mokinių bendrovės įkūrėjai stalo žaidimą kūrė kartu su Mažeikių aklųjų ir silpnaregių sąjunga. „Nuoširdžiai kūrėme norėdami palengvinti gyvenimą akliesiems ir silpnaregiams“, – sakė bendraįkūrėjis Damiras Samarinas.

„Nuolatiniai susitikimai su nereginčiaisiais ir kiekvienos žaidimo detalės vystymas kartu – nepaprasta kelionė drauge. Per labai trumpą laiką ši bendruomenė tapo mūsų šeima“, – patirtimi džiaugėsi gimnazistas Eligijus Girdenis.

„Brailliant“ su Europos ir pasaulio vadovais

Visoje Europoje mokomąsias bendroves šiemet kūrė 390 tūkst. mokinių. Skaitmeninis skaitymo palengvinimo sprendimas specialiųjų poreikių vaikams, kūrybiškumo ugdymo žaidimas matematikos pagrindu, sporto apsaugos rinkinys, specialiai sukurtas moters kūnui, duomenų rinkimo priemonė požeminės infrastruktūros tyrimams, išmani robotinė pirštinė gestų kalbos vertimui – tokius verslus vystė dalis didžiausio Europos verslumo renginio „Gen-E 2023“ Stambule, kurį organizavo „Junior Achievement Europa“ ir kurį vedė „Junior Achievement Turkija“, nugalėtojų.

Pasak Lietuvos Junior Achievement vadovės Andželikos Rusteikienės, antreprenerystės ugdymas tampa stipriu judėjimu visoje Europoje.

„Antreprenerystė – tai veiklus gyvenimo būdas, kuriame ryžtingai įžengi į nežinomybę ir imi kurti. Dar mokykloje mokiniai turi galimybę įgyvendinti svajones, keičiančias pasaulį. Dėkoju Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos mokytojams Rimai Meldaikienei ir Raimondui Milėškai, verslo mentoriams ir partneriams už jaunųjų antreprenerių ugdymą ir palaikymą“, – sakė A. Rusteikienė.

Pradėję nuo idėjos mokiniai sukūrė ne tik veikiantį verslo modelį, bet ir unikalų sprendimą socialiniams pokyčiams savo bendruomenėje.

Mokomoji mokinių bendrovė „Brailliant“ iš Mažeikių užėmė 2-ąją vietą didžiausiame antreprenerystės renginyje Europoje – „Gen-E 2023“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją