Brangstantys ryžiai – itin bloga naujiena skurdžioms Azijos ir Afrikos valstybėms, kur šios grūdinės kultūros yra pagrindinis maisto šaltinis. Spėjama, kad prastas derlius pasitarnaus antrajam pagal dydį ryžių eksportuotojui Tailandui, kuriam pasitaikys palanki proga atsikratyti sukauptų ryžių atsargų, kaip reikiant slėgusių pasaulinę ryžių rinką ir birželį jų kainą nusmukdžiusių iki rekordinių žemumų – 367,5 dolerių (333,33 Eur) už toną (tokių kainų nebūta pastaruosius pusaštuntų metų).

Su „El Nino“ fenomenu siejamas kritulių trūkumas jau sutrikdė ryžių persodinimo procesą Indijoje. Septyniose iš 67 Tailando provincijų prasidėjo sausra, nors įprastai tokiu metų laiku ten būna liūčių sezonas. Mažesnio derliaus tikisi ir Vietnamas.

Ryžių eksportas iš minėtųjų trijų valstybių, sudarantis 68 proc. visos pasaulio ryžių prekybos, šiais metais siekia 27,2 mln. tonų. 2014 metais šis skaičius buvo 6,2 proc. didesnis, teigia Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija.

„Rinka dar neapgalvojo visų menkesnio ryžių derliaus padarinių“, – „Reuters“ sakė vieno iš pagrindinių Indijos ryžių tiekėjų „Pattabhi Agro Foods Pvt Ltd“ vadovas B. V. Krishna Rao.

„Iki metų pabaigos ryžių kaina gali šoktelėti apie 10 proc.“, – teigia B. V. Krishna Rao.

Anot ekspertų, ryžiai gali brangti dar labiau, nes šiais metais meteorologai žada itin galingą „El Nino“, kuris Azijai ir Rytų Afrikai žada sausrą, o Pietų Amerikai – smarkias liūtis ir potvynius.

„Jeigu ir rugpjūtį kritulių bus tiek pat mažai kaip ir liepą, ryžiai per artimiausius kelis mėnesius pabrangs iki 20 proc.“, – perspėja B. V. Krishna Rao.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)