„Vakar Europos Centrinis Bankas dar kartą pakėlė palūkanas, netgi, kiek rinkau informaciją, tai kai kurie finansų analitikai sakė, kad nebebus priimtas toks sprendimas, bet Centrinio Banko pirmininkė pasakė, kad nepakankamai yra valdoma infliacija, ji per didelė euro zonoje ir ES valstybėse“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė V. Blinkevičiūtė.

„Kitokio kelio, matyt, nemato, jie gerai išdiskutavę ir pakankamai ilgai vyko diskusijos. Kadangi infliacija yra per didelė, o kadangi yra siekiama, kad būtų ne didesnė kaip 2 proc., o dabar ji vidutinė metinė gali būti apie 5,7 proc., tai matyt nėra kitų svertų, kad suvaldyti iškilusią infliaciją, kylančias kainas“, – aiškino ji.

Politikė mano, kad šis sprendimas ypač gali atsiliepti tiems žmonėms, kurie yra paėmę paskolas ir nesitikėjo, jog už jas reikės „tiek daug mokėti“.

„Kai man sako, kad Lietuvoje infliacija slūgsta, mažėja – su kuo mes lyginame. Jeigu lyginame su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu, tai kiek dar pašoko kainos. Matomai nėra kitų instrumentų infliacijai suvaldyti, kaip tik kelti paskolų palūkanas“, – sakė europarlamentarė.

„Tai ypač atsilieps tiems žmonėms, kurie paėmę paskolas ir tas laikotarpis tikrai bus nelengvas. (...) Reikia būti pasiruošus, kad dalis žmonių nesugebės grąžinti palūkanų, ypač šeimos, auginančios vaikus, paėmę paskolas ir nesitikėję, kad reikės tiek daug mokėti. Problemų bus ir sprendimo būdų reikės ieškoti“, – akcentavo ji.

ECB valdančioji taryba ketvirtadienį nusprendė visas tris pagrindines palūkanų normas padidinti 25 baziniais punktais. Tai jau dešimtas padidinimas iš eilės.

Dėl mokesčių reformos ragina prašyti opozicijos paramos

V. Blinkevičiūtė teigia, kad jeigu Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) tikisi paramos priimant mokesčių reformą, jie turėtų atvirai pripažinti, kad yra mažumos Vyriausybė ir jiems reikalinga opozicijos pagalba. Pasak jos, tik konservatoriams pripažinus, jog nebeturi liberalų palaikymo ir patys nebegali priimti įstatymų, atsirastų reikalingas situacijos aiškumas.

Vilija Blinkevičiūtė

„Konservatoriai ir liberalai yra pasirašė koalicinę sutartį, jie sudaro valdančiąją daugumą, o socialdemokratai yra opozicijoje. Ir sako dabar valdantieji, kad pagrindinis šio rudens dokumentas, kurį būtina priimti, tai mokesčių reforma. Bet, kaip suprantu, yra susidariusi tokia situacija, kad jai nėra palaikymo valdančiojoje daugumoje”, – penktadienį „Žinių radijui” sakė V. Blinkevičiūtė.

„Tada konservatoriai turi pasakyti, kad yra mažumos Vyriausybė, nebegali priimti jokių įstatymų ir reikalinga opozicijos pagalba. Tada būtų viskas aišku”, – pridūrė ji.

LSDP pirmininkė taip pat paminėjo, kad dėl nesutarimų valdančiojoje daugumoje gali būti nerasta reikalingo palaikymo ir 2024 m. biudžetui. Jos manymu, tai gali reikšti, kad priimant kitų metų biudžetą gali prireikti opozicijos pritarimo.

„Šis įstatymas yra svarbus, kaip ir kitų metų biudžetas. Ten viskas irgi gali pakibti ant plauko, nes konservatoriai nebeturi daugumos. Ir jau kartą yra buvę šioje kadencijoje, kai valstybės biudžetas buvo priimtas opozicijos pagalba, nes trūko balsų”, – teigė ji.

Vasaros pabaigoje posėdžiavusi koalicinė taryba sutarė apie prieštaravimų tarp valdančiųjų sukėlusią mokesčių reformą toliau diskutuoti atskirais etapais ir skiriant tam pakankamai laiko. Neatmetama, kad dalis diskusijų galėtų nusikelti ir į kitus metus.

Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje numatomi didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai. Priėmus pakeitimus, daugiau asmenų turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją