Ankstesnės kalbos apie dialogą, anot jos, kol kas lieka tik kalbomis.

„Iki šiol dar laukiame Seimo pirmininkės pažadėtos nuolat veikiančios darbo grupės, kur opozicija ir pozicija kartu aptartumėme klausimus, bet iki šiol jos vėl nėra, lieka tik pažadai. Tai tikrai nėra gerai“, – „Žinių radijui“ penktadienį teigė V. Blinkevičiūtė.

LSDP pirmininkės teigimu, valdantieji turi girdėti opozicijos siūlymus ir tartis su ja, kad „suvoktų, kokia yra situacija žmonių gyvenimuose, kaip žmonėms išgyventi prie šitokių kainų“.

Prisimindama Seimo pavasario sesijos pabaigoje opozicijos priimtą sprendimą posėdžiauti atskirai, ji svarstė, kad valdantiesiems ir opozicijai nėra gerai dirbti atskirose „smėlio dėžėse“, tačiau nuogąstavo, jog pastarajai grįžus į Seimo posėdžių salę, jų siūlymai toliau gali būti nesvarstomi.

Pavyzdžiui, socialdemokratai šią savaitę registravo projektą taikyti 0 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą šildymui individualiuose namuose, taip pat 9 proc. PVM lengvatą dujoms ir elektrai.

„Žiema artėja, energetikos kainos katastrofiškai auga ir žmonėms išgyventi iš tikrųjų bus labai sunku“, – kalbėjo V. Blinkevičiūtė.
„Norėtųsi, kad tai būtų išgirsta, įsiklausyta ir neatmetama vien dėl to, kad tą siūlo opozicija. Tai turėtų būti bendri sprendimai, nes jie reikalingi“, – tvirtino ji.

ELTA primena, kad iš opozicijos ir Vyriausybės atstovų suformuotos darbo grupės poreikis kilo po to, kai kelias savaites dėl progos pateikti savo „antiinfliacinius“ siūlymus Seimo posėdžius boikotavusi opozicija galiausiai pristatė keturis parengto paketo projektus.

Tačiau jau po pateikimo buvo atmestos visos keturios opozicijos iniciatyvos. Toks valdančiųjų sprendimas buvo palydėtas aštria opozicijos kritika, esą vykusios derybos Dialogo grupėje buvo tik butaforinės, kad valdantieji pažemino opoziciją ir pamynė demokratines vertybes.

Opozicinių frakcijų parengtame pakete teikiami siūlymai dėl lengvatinio PVM taikymo maisto produktams, šildymui, mažint akcizus kurui, taip pat neapmokestinamąjį pajamų dydį sulyginti su minimalia mėnesine alga, nuo dabar galiojančio 6 mėnesių iki 12 mėnesių pratęsti terminą, kada įsigaliotų nauji mokestiniai pakeitimai ir kt.

Premjerė Ingrida Šimonytė šią savaitę teigė, kad pirmosios diskusijos su opozicija dėl naujų priemonių infliacijos poveikiui švelninti galėtų prasidėti rugpjūtį, prireikus – pateiktos Seimui rudens sesijoje. Anot jos, dar porą savaičių tęsis „paruošiamoji stadija“, vertinama, kokia Lietuvos ekonomika bus rudenį ir kitais metais.

Tuo metu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen praėjusio mėnesio pabaigoje teigė, kad apie tai, kaip atrodys parlamentarų darbas su premjere I. Šimonyte bus aptarta jau šią savaitę.