„Gėda, kai vienas didžiausių Lietuvos darbdavių XXI amžiuje leidžia sau elgtis su savo darbuotojais lyg su vergais: nesitaria, neieško jokio kompromiso, slepia informaciją, daro psichologinį spaudimą.

Ir tai, aiškėja, vyksta jau bemaž trejus metus. Įmonės vadovybė turi nedelsiant vykdyti teisėtus streikuojančių darbuotojų reikalavimus ir pasirašyti darbuotojams – silpnesnei darbo šalies pusei – naudingą kolektyvinę sutartį“, – sako V. Blinkevičiūtė.

Darbdavių elgesį lygina su baudžiavos laikais

Socialdemokratų lyderė teigia, kad toks ir panašus verslininkų elgesys su dirbančiais žmonėmis Lietuvoje „negali būti toleruojamas“.

„Streikas yra kraštutinė nepasitenkinimo reiškimo priemonė, o įmonės vadovybė kolektyvinę sutartį iki šiol vadina „popieriuku“... Bendrovė skaičiuoja milijoninius pelnus, bet su darbuotojais, kurie tą pelną uždirba, dalintis nenori.

Deja, taip elgiasi ne tik „Achema“ – dar yra daug nesąžiningų darbdavių. Antai transporto bendrovės savo vilkikų vairuotojus, kaip sakė jų asociacijos atstovas, telaiko „šluotos laikytojais“. Pigi ir nuolanki darbo jėga, vergiškos sąlygos – tokią darbo kultūrą reikia rauti su šaknimis“, – įsitikinusi V. Blinkevičiūtė.

Kita vertus, ji džiaugiasi, kad randasi vis daugiau darbdavių, kurie į savo darbuotojus žvelgia kaip į lygiaverčius partnerius.

„Todėl tokioms įmonėms ir sekasi. Jos puoselėja, ugdo, skatina ir, žinoma, dalinasi su darbuotojais pelnu. Juk pelnas – visų įmonės darbuotojų bendro darbo rezultatas. Esu tikra, kad valstybė turi skatinti ir remti socialiai atsakingus darbdavius, kurie sąžiningai elgiasi su savo darbuotojais.

Tarkime, suteikdama prioritetą viešuosiuose pirkimuose visoms įmonėms, kuriose galioja kolektyvinės sutartys. O visi kiti baudžiavos laikų darbdaviai turėtų pagaliau sugrįžti į XXI-ąjį amžių, nes vergiškos sąlygos, žmonių žeminimas, psichologinis ir ekonominis smurtas yra gėdingi dalykai", – sako LSDP pirmininkė.

V. Blinkevičiūtė pabrėžia, kad požiūris į dirbantį žmogų kaip į partnerį, o ne silpnesniąją darbo santykių šalį, turi galioti ir privačiose, ir valstybės savivaldybių įmonėse ar įstaigose.

„Kiekvienas žmogus turi teisę į orų darbą“, – teigia V. Blinkevičiūtė.

Primename, kad antradienio rytą neterminuotą streiką pradėjo „Achemos“ darbuotojai. Trečiadienį „Achemos“ darbuotojų streikui palaikyti numatomi piketai prie Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos (KLASCO), taip pat planuojamas piketas Vilniuje, prie koncerno „Achemos grupė“ būstinės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)