Pamokos – iš pažįstamų ir knygų

Justas magijos triukais pradėjo domėtis dar vaikystėje. „Patį pirmą triuką išmokė dėdė - tai buvo paprastas triukas su kortomis. Turėjau ir knygelių, pavyzdžiui, lietuvišką Vito Saldžiūno knygą „Fokusai“. Atsirinkdavau paprasčiausius triukus, tarkime, su degtukų dėžutėmis, o vėliau, paplitus internetui, pamačiau, jog ten glūdi tūkstančiai įvairiausių triukų. Taigi magijos pamokų daugiausiai ėmiau ieškoti internete, pirkti DVD įrašus iš užsienio. Mokymosi procesą spartino paslapčių keitimasis su pažįstamais magais. Mokykloje magijai ėmiau skirti vis daugiau dėmesio ir tai tapo mano rimtu hobiu“, – pasakojo Justas.

Nors studijavo ir ekonomiką, ir tarptautinę rinkodarą, pomėgio mokytis triukų Justas nemetė ir studijų metais. Tiesa, su laiku triukams tapo išrankesnis: „Pradžioje mokiausi kiek įmanoma daugiau triukų, o paskui pradėjau galvoti apie kokybę, atsirinkinėti, pasiimi geriau mažiau, bet kokybiškiau“, - pasakojo jis. „Laikui bėgant pamačiau, kad magija man padeda suteikti džiaugsmo žmonėms: per vakarėlį, šeimos šventę tokie magijos pasirodymai pralinksmina, pakelia nuotaiką“, - pasakojo vaikinas.

Iliuzijos tapo darbu

Justas triukų subtilybių mokosi jau beveik dešimtmetį – dėl šio hobio jis verslo konsultanto darbą iškeitė į magiją. „Iš magijos (iliuzionisto pasirodymų – DELFI) gyvenu jau ketverius metus. Vienu metu dar pabandžiau ir dirbti, ir būti magu, tačiau pamačiau, kad, jei bandai suderinti abi veiklas, netobulėji nei magijoje, nei darbe, nes tiesiog neužtenka abiem nei laiko, nei energijos“, - pasakojo vaikinas.

Magijai, triukų tobulinimui Justas laiko skiria kiekvieną dieną. „Dabar dirba nebe rankos, o protas. Rankas reikėjo treniruoti iš pradžių, besimokant visų technikų, o dabar svarbiau, kaip triuką įdomiau pateikti publikai, padaryti pasirodymą linksmesnį“, - pridūrė iliuzionistas.

Justas sakė, kad jam kiekvieno triuko atlikimas – kaip maža istorija, į kurios dalyvavimą įtraukiama ir publika. „Stengiuosi kuo labiau įtraukti žiūrovus, noriu triuką rodyti ne vienas, o kad tai darytume visi kartu.“ Taip vaikinas siekia, kad magijos pasirodymuose žiūrovai būtų ne tik stebėtojai, bet ir aktyvūs dalyviai, kurie patys tampa iliuzionistais ir kuria magiškus triukus.

Jis pasakojo, kad dabartiniai iliuzionistų triukai kiek skiriasi nuo tų, kuriuos magai atlikdavo anksčiau. Justas siekia įrodyti žmonėms, kad dalyvaujant mago pasirodyme galima ne tik žiūrėti pasirodymą, bet ir pačiam smagiai praleisti laiką. „Anksčiau magai siekdavo į triuką įtraukti kuo daugiau vizualių elementų – balandžių, degančių lankų, žongliravimo, ant scenos pasikviesdavo asistentę, o publika tik stebėdavo triuką ir paplodavo“, - pastebėjo jis.

Verslo planas – triukų mokyti verslininkus

Justas Malinauskas
Iliuzijų kūrimu susižavėjęs Justas nusprendė triukų paslaptimis pasidalinti ir su kitais. Vaikino verslo idėja – triukų mokymai tiek paprastiems žmonėms, susidomėjusiems magija, tiek verslininkams, siekiantiems praskaidrinti pokalbį su klientais ar partneriais.

„Tai verslo atstovai, kurie į rimtus pokalbius su klientais, partneriais galėtų įterpti tokių triukų, kurie reikalui esant sušvelnintų rimtą toną, sukurtų laisvesnę atmosferą. Apie tai labai rimtai galvoju, atrenku triukus, kad magijos akcentai neiškreiptų pokalbio. Siekiu, kad tai būtų skoninga, gražu, - kalbėjo jis. - Verslininkų auditorija, manau, yra pati sudėtingiausia ir su šiai tikslinei auditorijai skirtais mokymais reikia ilgiausiai dirbti. Smagu, kai verslininkas parodo, jog žino ne tik kaip paskaičiuoti, ar verta investuoti į tam tikrą projektą, bet kartu atskleidžia ir savo charizmatišką asmenybę. Stengsiuos, kad mano išmokyti triukai prisidėtų prie verslininkų sandorių sėkmės.“

Be to, Justas planuoja pradėti ir internetinį projektą, kurio tikslas – dalintis savo sukurtais vaizdo įrašais anglų kalba, iš kurių apie triukų paslaptis galėtų sužinoti ir kitose šalyse gyvenantys būsimi iliuzionistai. Justas pripažįsta, kad tiek įrašai, tiek triukų mokymas – ne nauja idėja, tačiau jis žmones planuoja mokyti kiek kitaip, nei tai buvo daroma anksčiau: vaikinas ne tik pasidalins magijos paslaptimis, bet ir mokys, kaip įveikti scenos baimę.

„Aš, atsimenu, irgi nuo to pradėjau: tu žinai paslaptį, išmoksti padaryti triuką, ištobulini atlikimo techniką. Parodai mamai – viskas gerai, parodai tėčiui – viskas gerai, o draugams parodyti jau nebe taip drąsu. Kiekvienas žmogus turi scenos baimę – didesnę ar mažesnę. O kai išsitrauki kortų kaladę ir keliems draugams pasakai - „Noriu parodyti jums triuką“, tu jau atsiduri „scenoje“. Dažnai scenos ar klaidos baimė gali tapti didele kliūtimi persilaužti ir rodyti savo magijos sugebėjimus“, - pasakojo iliuzionistas.

Dėl šios priežasties Justas nusprendė žmonėms ne tik parodyti, kaip atlikti triukus, bet ir išmokyti nebijoti klysti. „Kalbant apie mokymus, išmokysiu kelis triukus: juos parodysiu, pabandysime juos padaryti visi kartu, - paaiškino jis. - Tada sugalvosime, kaip kiekvieną triuką pateikti kaip įmanoma įdomiau, praktiniais pratimais nugalėsime scenos baimę. Būtinai apsikeisime kontaktais, kad „mokiniai“ galėtų su manimi susisiekti prireikus patarimo ar tiesiog norėdami pasidžiaugti, kaip gerai jiems pavyko parodyti triuką draugams“.

Planuojama vienos pamokos trukmė – trys - keturios valandos. Užsiėmimuose galėtų dalyvauti apie dvidešimt žmonių, kuriems tai kainuotų tiek, kiek bilietas į spektaklį. „Mokymų dirbtuvės prasidės jau nuo vasario mėnesio, o internetinį projektą planuoju įgyvendinti vasaros pradžioje“, - sakė Justas.

Gerbia magijos kodeksą

Magas teigia, jog atskleisdamas nepatentuotų triukų paslaptis nenusižengia iliuzionistų principams. „Jeigu Magijos kodeksas apskritai neleistų išduoti paslapčių, tai reikštų, jog magai tampa atskira išskirtine kasta ir magijos atstovų pasaulyje nuolat mažėtų, kol liktų tik Haris Poteris, ir tas tik knygoj.“

Vaikino manymu, jis gerbia Magijos kodeksą, jei ateina mokyti, o mokiniai – susirenka išmokti. Justas tikisi, kad norinčiųjų mokytis atsiras pakankamai. „Manau, jog magija tampa vis populiaresnė ir žmonės, ruošdami savo šventę, vis dažniau pagalvoja ir apie iliuzionistą“, - kalbėjo Justas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)