Į rančą atvykstame darbo dieną, popiet. Mus pasitinka darbuotojai ir sako netrukus viską aprodysiantys.

Seniausias gyventojas rančoje – ožys Zigmas. Jam, kaip sako mus lydinti Šiaurinės rančos gidė Gabrielė, yra 10 metų, o su juo kartu gyvena ir vienas jauniausių gyventojų, avinas Račka.

Kartu su mumis po rančą vaikštinėja ir jos įkūrėjai ir šeimininkai Deividas ir Ingrida Simėnai. Deividas pasakoja, kad visi gyvūnai čia atvažiavo iš skirtingų Lietuvos ūkių.

„Jie buvo nupirkti. O čia yra buvusios veterinarijos patalpos, todėl viskas jau buvo paruošta, atnaujinta“, – sako Deividas.

Idėja sukurti tokią vietą, tinkamą šeimai praleisti laiką, kaip jis sako, buvo jau seniai, tačiau vis nebuvo randama tam tinkama vieta.

„Idėja kilo, kai su vaikais važiavome į Kauną ir mūsų vaikai pirmą kartą pamatė karvę. Jiems pamatyti tą gyvūną buvo didelis įspūdis. Tada nusprendžiau, kad Biržuose nėra tokios vietos, kur galima susipažinti su gyvūnais.

Anksčiau dirbome ir kitoje vietoje, tačiau negalėjome plėstis dėl regioninio parko ribojimų“, – sako jis.

Ši ranča Biržuose veikia nuo birželio 3 dienos, todėl aplinkiniams yra dar visai nauja, nors, kaip teigia, klientų netrūksta.

„Orientuojamės į vaikus, į jaunas šeimas“, – sako vadovas.

Jis teigia, kad planavo čia atsivežti ir egzotinių gyvūnų, tačiau įvertinęs sąlygas sprendimą atidėjo.

„Atsivežus žirafą ar dramblį mums reikia didelės teritorijos, gero klimato. Mano nuomone, tai būtų egzotinių gyvūnų kankinimas. Naminiai gyvūnai čia labai gerai jaučiasi“, – sako jis.

Rančoje galima įsigyti ir antrinių produktų, pavyzdžiui, šviežių laimingų vištų kiaušinių.

„Ateityje, gali būti, parduosime avių, ožkų, triušių prieaugį“, – teigia šeimininkas.

Visi atvykusieji gyvūnus gali ir pamaitinti specialiu vietoje galimu įsigyti mišiniu, kurį sudaro žolė, šienas ir vitaminai.

„Gyvūnai jau yra išmokę, kas yra tas indukas su skaniukais, todėl geriau duoti iš delno, nes kitaip jie suvalgys viską vienu kartu“, – sako lydinti mergina.

Bendrai, kaip teigia, per dieną visi gyvūnai suvalgo apie 20 kg maisto. Gabrielė pati sako rančą vadinanti vaikų darželiu, nes visi gyvūnai – tarsi vaikai. Jiems reikia labai daug priežiūros.

„Jie yra labai jauni, todėl smagu, kad kad visko galime mokytis kartu“, – sako ji.

Viena draugiškiausių rančoje – ožka Bronė. Kaip juokiasi, ją galima vadinti terapine ožka, nes ji labai bendraujanti.

Paklausus, kas gyvūnams galvoja vardus, mergina sako, kad dažnai jie tiesiog „prilimpa“.

Tiesa, kaip prasitaria, jie čia nežiemos. Tiems, kuriems klimatas bus per šaltas, yra paruoštos specialios patalpos toje pačioje rančoje.

Čia atvykę taip pat gali rasti ir kavinę bei batutų parką.

„Karuselės, batutai ir visos pramogos įskaičiuotos į bilieto kainą, galima suptis tiek, kiek nori“, – sako Gabrielė.

Bilieto kaina 3-6 m. vaikams – 3 Eur, neįgaliesiems – 3 Eur, o suaugusiems – 6 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją