„Padarę atsekamumo tyrimą įsitikinome, kad galimai užteršta žaliava nebuvo tiekta jokiems kitiems klientams (išskyrus „Maximą“ – BNS) ir nebuvo naudojama kitų mėsos gaminių gamyboje“, – BNS komentavo „Biovela Group“ vadovas Audrius Kantauskas.

Anot įmonės, vasario 7 dieną gavusi informacijos apie galbūt užterštą produkciją, ji ėmėsi visų veiksmų, kad galbūt salmonelėmis užkrėsta mėsa ir jos produkcija nepatektų į rinką.

„Biovela“ teigia, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atlikti papildomi tyrimai vasario 8 dieną parodė, kad įmonės higienos procesai atitinka normas.

„Biovela“ pabrėžia, kad salmonelės ypač greitai dauginasi netinkamoje temperatūroje laikomoje arba nehigieniškai tvarkomoje mėsoje, kiaušiniuose, žuvyje ar pieno produktuose ir iš jų pagamintuose patiekaluose.

„Maxima“ sunaikino 160 tonų mėsos

„Maximos“ atstovė Ernesta Dapkienė BNS pranešė, kad „Biovelos“ mėsos tinklo parduotuvėse per daugiau nei savaitę buvo parduota apie 11 tonų. Anot jos, sustabdžius prekybą visa mėsa, buvo utilizuota apie 160 tonų mėsos, bendrovė patyrė apie 0,5 mln. eurų nuostolių.

„Maximos“ atstovė Ernesta Dapkienė BNS pranešė, kad vasario 7 dieną sustabdžius prekybą visa mėsa, jau utilizuota ar dar utilizuojama beveik 160 tonų mėsos, o bendrovė patyrė apie 0,5 mln. eurų nuostolių.

„Šiuos nuostolius sudaro ir darbuotojų darbo laikas, ir mėsos kaina, ir prarastos pajamos, ir mėsos utilizavimas“, – BNS sakė E. Dapkienė.

Pasak jos, utilizuoti mėsą iš visų parduotuvių buvo nutarta, nes teigiami tyrimų rezultatai buvo gauti iš skirtingų cechų ir sandėlių.

„Gaudami iš skirtingų vietų, skirtingu metu imtus to paties tiekėjo, šiuo atveju – „Biovelos“, mėginių rezultatus, kurie rodė mikrobiologinę taršą, nusprendėme prevenciškai pašalinti šviežią mėsą ir jos marinuotus pusgaminius iš visų savo parduotuvių, net ir ten, kur nebuvo imti mėginiai“, – teigė E. Dapkienė.

Jos teigimu, įmonės kokybės specialistai patarė utilizuoti visą produkciją, nes užteršta mėsa galėjo turėti sąlytį su kita mėsa, gaminant dešreles ar marinuojant mėsą.

„Norint išvengti kryžminės taršos tikimybės, kuri atsiranda nustačius mikrobiologinę taršą, buvo priimtas klientams naudingas sprendimas“, – aiškino „Maximos“ atstovė.

E. Dapkienė taip pat informavo, kad visą mėsą utilizuoja Vilniaus įmonė „Horeca sprendimai“.

Anot jos, toks atvejis buvo pirmas tiek „Maximos“ veikloje, tiek visoje Lietuvoje.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus Dariaus Remeikos, „Maxima“ utilizavo tiek produkcijos, kiek reikėjo.

„Pagal savo atsekamumą jie utilizavo tiek, kiek reikia, nes pas juos gamyboje kelios žaliavos partijos yra sujungtos į vieną gamyboje. Jei nebūtų sujungta į vieną, o atskirai perdirbamos, tada galima būtų buvę atšaukti tik dalį tų produktų, ką jie yra atšaukę“, – BNS sakė D. Remeika.

VMVT direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius pirmadienį teigė, kad apie nesaugią „Biovelos“ mėsą „Maxima“ žinojo dar vasario 3 dieną, nors tarnybai pranešė tik vasario 7 dieną.

Pasak jo, nesaugi mėsa parduotuvių lentynose, tikėtina, buvo keletą dienų. Anot jo, į rinką iš viso pateko trys nesaugios „Biovelos“ mėsos partijos – apie 20 tonų.

Pats prekybos tinklas sako delsęs apie užkratą informuoti VMVT, nes laukė tyrimų rezultatų.

„Maxima“ dėl mikrobiologinės taršos salmonelėmis „Biovelos“ kiaulienos sprandinėje ir kumpyje prekybą visa šviežia mėsa sustabdė praėjusį penktadienį. Šeštadienį prekyba mėsa buvo atnaujinta, išskyrus „Biovelos“ produkciją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)