„Aptarsime visus niuansus susitikimo metu, t. y. humanitarinis, kiti aspektai. Bet šiuo metu mes deriname su mūsų institucijomis patį principą, jeigu būtų toks sprendimas. Jeigu kuriai nors iš šalių kiltų grėsmės ir reikėtų imtis šios kraštutinės priemonės, kad visas procesas vyktų sklandžiai ir regioniniu pobūdžiu vienu metu uždarytume sieną“, – trečiadienį žurnalistams teigė A. Bilotaitė.

Ministrė akcentavo, kad Lietuvos pozicija Varšuvos susitikimo metu bus tokia, jog regiono šalys potencialaus sienų uždarymo klausimu turi veikti vieningai bei sutarti principus, kokiu atveju būtų priimtas sprendimas uždaryti sienas su Baltarusija.

„Mes visi suprantame, jog jeigu yra rimtos grėsmės, turime veikti vieningai. Suprantame, kad jeigu bus vienos valstybės sprendimas, jis neduos reikiamo efekto, todėl esame sutarę, kad pirmiausia turime suderinti visus savo veiksmus“, – sakė politikė.

„Taip pat aptarsime visą situaciją, informacijos dalinimąsi tarp mūsų valstybių, kad jis būtų dar sklandesnis ir operatyvesnis. Ir principus, susitariant, kokie faktoriai, situacija, per kiek laiko (būtų priimtas sprendimas uždaryti sieną su Baltarusija – ELTA), turime visus aspektus susiderinti, kad priėmus politinį sprendimą visos institucijos galėtų procesą sklandžiai užtikrinti“, – pažymėjo ji.

Galiausiai A. Bilotaitė patikino, kad kol kas nėra priimta sprendimo, jog sienų uždarymo atveju baltarusiai negalėtų gauti leidimo gyventi Lietuvoje.

„Mes šiame formate aptarsime sienų uždarymo sprendimą ir jo įgyvendinimą“, – tvirtino ji.

ELTA primena, kad penktadienį, nuo vidurnakčio, laikinai uždaryti Šumsko ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktai (PKP) su Baltarusija.

Šiuo sprendimu siekiama tinkamai reaguoti į geopolitinės situacijos ir grėsmių nacionaliniam saugumui pokyčius bei užkardyti prekių kontrabandą.

Nutraukus vykimą per minėtus PKP, pasienio kontrolę atliekantys pareigūnai perkeliami į kitus PKP, o transporto srautai nukreipiami į baigiamą rekonstruoti Medininkų PKP. Medininkų PKP naudojama rentgeno kontrolės sistema, kurios Šumsko ir Tverečiaus PKP nėra.

Per Šumsko PKP vyko tik lengvasis transportas, per Tverečiaus – lengvasis transportas ir tuščios krovininės transporto priemonės.

Lenkijos pasienyje su Baltarusija veikia vienas PKP, Latvijos pasienyje – du, o Lietuvos pasienyje nuo šios dienos – keturi.

Kaip praėjusią savaitę sakė A. Bilotaitė, rugpjūčio 28 d. Varšuvoje susitiks Baltijos šalių ir Lenkijos vidaus reikalų ministrai ir aptars galimą regioninį sprendimą dėl sienos su Baltarusija uždarymo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją