Per paskutinį mėnesį (lyginant su 2024 m. sausiu) gyventojų vertinimai nepakito, o lyginant su apklausa prieš metus (2023 m. vasarį), teigiančių, kad situacija Lietuvoje paskutiniu metu gerėja, padaugėjo 13 procentinių punktų.

Šio rodiklio vertinimai gerėja jau 4 mėnesį iš eilės (nuo praėjusių metų lapkričio teigiančių, kad reikalai šalyje gerėja, padaugėjo 11 procentinių punktų). Vasarį gyventojų nuotaikos yra geriausios per paskutinius 3 metus (paskutinį kartą geresni vertinimai buvo 2020 m. lapkritį, kada 33 proc. respondentų manė, kad reikalai Lietuvoje gerėja, o 65 proc., kad blogėja).

Labiau teigiamai situaciją vertina dešinieji ir vadovai, neigiamai – ūkininkai, tautinės mažumos

Kad reikalai Lietuvoje iš esmės krypsta į gerąją pusę, dažniau mini jaunimas iki 30 metų (50 proc. nurodė, kad gerėja), didmiesčių gyventojai (37 proc.), respondentai su aukštuoju išsilavinimu (47 proc.) bei su didžiausiomis (virš 2 tūkst. eurų) šeimos pajamomis per mėnesį (45 proc.). Taip pat vadovai (45 proc.), besimokantis jaunimas (52 proc.), dirbantys valstybiniame sektoriuje (37 proc.), dešiniųjų pažiūrų gyventojai (49 proc.).

Kad reikalai šalyje blogėja, dažniau mano vyresni nei 50 metų žmonės (72 proc. mano, kad reikalai blogėja), kaimo gyventojai (72 proc.), bedarbiai ir namų šeimininkės (76 proc.). Taip pat darbininkai ir ūkininkai (73 proc.), lenkų (98 proc.) bei rusų (88 proc.) tautybių gyventojai.

Optimistiškai situaciją vertina tik TS-LKD ir Laisvės partijos rinkėjai

Tyrimas parodė, kad šiuo metu tik 2 partijų rinkėjai mano, kad reikalai šalyje labiau krypsta į gerąją pusę nei į blogąją: Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (70 proc. iš jų nurodė, kad gerėja ir 29 proc., kad blogėja) bei Laisvės partijos (56 proc., kad gerėja ir 44 proc., kad blogėja). Visų kitų partijų rėmėjų didesnė dalis nurodė, kad reikalai Lietuvoje blogėja.

Bendra Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos Tyrimai“ Eltos užsakymu 2024 m. vasario 22–kovo 5 dienomis atliko reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą. Tyrimo metu asmeninio interviu būdu apklaustas 1021 Lietuvos gyventojas (18 metų ir vyresnių), apklausa vyko 115 atrankos taškų.

Apklaustųjų sudėtis atitinka suaugusių Lietuvos gyventojų sudėtį pagal lytį, amžių, tautybę, gyvenvietės tipą. Apklaustų žmonių nuomonė rodo 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų nuomonę. Tyrimų rezultatų paklaida iki 3,1 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją