Kaip DELFI pasakojo „MailerLite“ vadovė Ilma Nausėdaitė, apie būsimą kelionę į Balį jos 20 darbuotojų sužinojo iki jos likus metams.

„2015 metų sausį visus informavome, kad kitąmet kartu važiuosime į Balį, – sakė ji. – Su vyru ten jau esame buvę ir viską žinojome. Beje, ir kainos ten panašios į Lietuvos – nėra labai brangu.“

Du mėnesius su bendradarbiais Indijos vandenyne esančiame Balyje I. Nausėdaitė praleido šių metų sausį ir vasarį.

Pašnekovė aiškino, kad toks susitikimas buvo naudingas ir dėl to, jog ne visi „MailerLite“ darbuotojai gyvena Lietuvoje.

„Turime kolegų Brazilijoje, Singapūre, Naujoje Zelandijoje, Tailande. Taip yra dėl to, kad mūsų 150 tūkst. klientų pasiskirstę po visą pasaulį ir turime galėti juos aptarnauti bet kokiu paros metu, – aiškino ji. – Kartkartėmis turime susitikti, nes ne visi esame pažįstami ar net matę vienas kitą.“

Atvykdavo pamainomis

Kadangi „MailerLite“ nepavyko rasti visus 20 darbuotojų talpinančio namo, jie pasirinktame būste gyveno po 5 ar 6 ir kas kelias savaites keisdavosi.

„Po dvi savaites mes kartu gyvenome ir dirbome, o toliau kolegos patys sprendė, ką daro. Vieni liko toliau keliauti po Balį, kiti liko dirbti, dar kiti skrido kažkur kitur“, – pasakojo I. Nausėdaitė.

Įmonės vadovė teigė, kad labai didžiavosi savo darbuotojais, nes per visą laiką nekilo nė vieno konflikto ar nesusipratimo.

„Mes manome, kad žmones labiausiai sieja bendri prisiminimai. Kai ką nors darome, visada investuojame į mūsų bendrus prisiminimus – apie ką galėtume pasakoti, juoktis“, – sakė ji.

I. Nausėdaitė taip pat pasakojo, jog jokių išskirtinių komandos stiprinimo veiklų suplanavusi nebuvo. Darbuotojai tiesiog atliko savo įprastas užduotis, tik kitoje aplinkoje.

„Didžiajai daliai tai buvo didžiausia jų gyvenimo kelionė, nes mūsų komanda labai jauna, – sakė pašnekovė. – Žmonių ryšiai tapo ne tik darbiniai, bet jie dar labiau vienas kitą pažino ir dabar turi daug bendrų prisiminimų, patirčių. Natūralu, kad jie tapo savotiška šeima, draugais.“

Trys aspektai

B. Petikonis-Šabanienė sutiko, kad komandos formavimas bei stiprinimas organizuojant bendras išvykas į užsienio šalis yra efektyvi priemonė bei papildomas motyvavimo įrankis.

Vis dėlto, ji pabrėžė, jog privalumų keliauti kartu ir dirbti užsienio šalyje yra daug, tačiau reikėtų turėti omenyje ir tam tikrus svarstytinus aspektus.

„Pirmiausia, reikėtų atsižvelgti į darbuotojų norą ir galimybes vykti į tokias keliones. Dažniausiai darbo ir asmeninio gyvenimo balanso dilema iškyla darbuotojams, turintiems vaikų. Ne kiekvienas yra pasirengęs palikti šeimą ilgesniam laikotarpiui, ne visi taip pat gali suderinti asmeninius planus su kelione į užsienį“, – sakė B. Petikonis-Šabanienė.

Božena Petikonis-Šabanienė

Dar vienas jos įvardintas aspektas – komandos narių pageidavimai kelionės tipui, o kartais ir šaliai. Pavyzdžiui, silpnesnės sveikatos darbuotojai gali būti nelinkę kelioms savaitėms vykti į tropinio klimato šalis, ir jeigu likę kolegos pasirenka panašią kryptį, kai kurie darbuotojai gali pasijausti nustumti į šoną.

„Galiausiai, reikėtų įvertinti ir komandos potencialą bei efektyvumą dirbant kitoje šalyje – svarbu ir prisitaikymas prie laiko skirtumo, sugebėjimas dirbti dėmesį atitraukiančioje aplinkoje (juk atvažiavus į naują šalį aplink laukia daug pagundų). Neretai darbo efektyvumas ilgesnėje kelionėje krenta, tad vadovai turėtų pasverti, kiek ir ko jie yra pasirengę paaukoti, kad pagerintų komandos mikroklimatą, kūrybingumą bei motyvaciją.“, – pažymėjo ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)