Alytaus centre policijos komisariate klientų nebeaptarnauja „Swedbank“ automatas. Šalia įsikūrusios kirpyklos darbuotoja Rūta pasakoja, kad klientai piktinasi, nes išsiimti pinigų jiems tenka eiti daug toliau. Kirpykloje atsiskaityti kortelėmis negalima, todėl pamatę, kad piniginėje neturi pakankamai pinigų, gyventojai turi pėdinti iki kito mieste veikiančio bankomato.

Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, palyginus 2013 m. 3 ketv. pab. su 2012 m. tuo pačio laikotarpio pabaiga, Lietuvoje bankomatų sumažėjo 44. Paskutiniais duomenimis Lietuvoje jų buvo 1256.

Per metus „Swedbank” savo bankomatų skaičių sumažino septyniais, SEB – 21. Bankomatų, kuriais gali naudotis „Citadelės“, „Danske Bank“, „Nordea“ bei Šiaulių banko klientai, per metus sumažėjo 18. Lyginant praėjusių ir 2012 m. 3 ketv. pab., dviejais padaugėjo tik DNB banko bankomatų.

Bankomatų skaičius Lietuvoje

Laikotarpis Bankomatų skaičius

2013 m. 3 ketv. pab.

1256

2013 m. 2 ketv. pab.

1306

2013 m. 1 ketv. pab.

1300

2012 m. 4 ketv. pab.

1311

2012 m. 3 ketv. pab.

1300

Komercinių bankų bankomatų skaičius Lietuvoje

Laikotarpis „Swedbank“ SEB DNB „Citadelė“, DanskeBank, Nordea, Šiaulių bankas

2013 m. 3 ketv. pab.

484

345

183

244

2013 m. 2 ketv. pab.

502

349

186

255

2013 m. 1 ketv. pab.

503

351

183

263

2012 m. 4 ketv. pab.

502

361

182

266

2012 m. 3 ketv. pab.

491

366

181

262

Seni bankomatai nebeatitinka saugumo reikalavimų

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius skaičiuoja, kad šiuo metu klientams Lietuvoje siūloma pinigus išsigryninti 333 bankomatuose. Dar 38 bankomatai priima pinigus. Taip pat veikia 81 bankomatas, kuris ir priima, ir išduoda grynuosius.

38 „Swedbank“ bankomatuose galima išsiimti eurus, o 17-koje juos įdėti į savo sąskaitą.

„Bankomatų tinklo veiklos vertinimas yra nuolatinis procesas – peržiūrime bankomatų išsidėstymą ir stengiamės įvertinti banko klientų elgseną ir poreikius. Bankomatus siekiame sukoncentruoti dažniausiai lankomose vietose, kuriose klientai įpratę dažnai grynintis pinigus“, - komentavo banko atstovas.

Iš tų vietų, kuriose gryninimosi poreikis sumažėja ar įrenginiai naudojami ne pilnu pajėgumu, jie iškeliami.

„Be to, kai kurie seni bankomatai nebeatitinka aukštų saugumo reikalavimų, negali užtikrinti priimtinos paslaugų kokybės. Vietoje jų klientams galime pasiūlyti kokybiškesnes paslaugas banko savitarnos erdvėse 24/7”, - aiškino atstovas spaudai.

Taip pat S. Abraškevičius priminė, kad išsigryninti pinigų galima visuose loterijos „Perlas“ terminaluose.

„Kita vertus, banko duomenys rodo vis ryškėjančią tendenciją – klientai vis dažniau mokėjimo korteles naudoja ne pinigų gryninimui, bet atsiskaitymams už prekes ir paslaugas parduotuvėse ir kitose prekybos vietose“, - pridėjo pašnekovas.

Naujos kartos bankomatai mažina inkasacijos išlaidas

DNB banko klientai išsigryninti pinigus gali bendruose DNB ir SEB bankomatuose. Kaip teigė DNB banko atstovas spaudai Andrius Vilkancas, tokių vietų Lietuvoje – daugiau nei 500.

„Manome diegti daugiau bankomatų su grynųjų pinigų priėmimo ir išdavimo funkcija. Diegti tose vietose, kur jaučiama didžiausia paklausa šių paslaugų – 24 val veikiančiose savitarnos zonose“, - sakė jis.

A. Vilkancas pastebėjo, kad nors elektroninių atsiskaitymų didėja, pinigų išgryninimas vis dar lieka pakankamai gausus.

„Jei matome, kad banko skyriaus sąnaudos didelės, tai pasirašomos sutartys su „Perlo“ terminalais, kur pinigus galima ir įdėti ir išsiimti“, - teigė pašnekovas.

DNB banko atstovas taip pat paminėjo, kad diegiami naujesnės kartos bankomatai, kurie ne tik išduoda, bet ir priima pinigus, taupo banko išlaidas.

„Jie yra brangesni, bet žiūrint ilguoju laikotarpiu, mažėja sąnaudos inkasacijai“, - komentavo A. Vilkancas.

S. Kropas: bankomatų poreikis išliks, bet, matyt, jų mažės

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas teigė, kad valstybėse, kuriose vis aktyviau naudojami atsiskaitymai banko kortelėmis ir elektroninė bankininkystė, bankomatų skaičius mažėja. Tokią tendenciją turėtume stebėti ir Lietuvoje.

„Kol kas apie išnykimą galvoti anksti. Jie tikrai reikalingi gyventojų aptarnavimui grynais, nes centrinis bankas pinigus emituoja tik per komercinius bankus. Komerciniai bankai neturi kitų galimybių, kaip pinigus emituoti per bankomatus. Išsiėmimas ir toliau išliks svarbus, nes „Perlas“ ir kiti terminalai naudoja tik tuos pinigus, kurie yra apyvartoje“, - aiškino pašnekovas.

Pasak komercinių bankų atstovo, apyvartoje naudojami grynieji pinigai kartas nuo karto turi sugrįžti į centrinį banką, kad būtų patikrinami, susidėvėję pakeisti, todėl komercinių bankų bankomatai tampa vienintele vieta naujiems banknotams pasiekti gyventojus.

„Kadangi komerciniai bankai mažina fizinių skyrių skaičių, tai bankomatai, kur galima įnešti ir pasiimti pinigus, dar ilgai išliks. Tol, kol išliks grynieji pinigai, nes kitokių variantų nelabai atsiras“, - prognozavo S. Kropas.

Vis dėlto lietuviai turės susitaikyti su bankomatų skaičiaus mažėjimu.

„Bankomatų skaičius mažėja šalyse, kurios naudoja modernius mokėjimo būdus, tai yra faktas. Pavyzdžiui, jei pažiūrėtumėte Švedijoje, tai matytumėte, kad labai stipriai mažėja bankomatų skaičius. Kadangi mes esame tame regione, tai tas tendencijas perimame. Natūralu, kad mažėjimo tendencijos turbūt išliks, nes tai, kad bankai prieš kiek laiko aktyviai plėtė bankomatų tinklus, turbūt ne visai pasiteisino“, - teigė pašnekovas.

„Bankomatų poreikis yra ir išliks, bet, matyt, mažės“, - pridėjo Lietuvos bankų asociacijos prezidentas.

Naujus bankomatus įrengia ir mažuose miestuose

SEB bankas, skaičiuodamas metų duomenis, teigia, kad per metus bankomatų tinkle sumažėjo tik penkiais. Banko prezidento pavaduotojas Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Virginijus Doveika teigė, kad pagal gyventojų poreikį įrengiama vis daugiau ne tik pinigus išduodančių, bet ir priimančių bankomatų.

„Pernai bankomatų tinklą sumažinome penkiais bankomatais vietovėse, kuriose naudojimasis jais buvo nedidelis, be to, netoliese yra dar bent vienas veikiantis SEB banko kortelių turėtojams tinkamas bankomatas arba bendram bankomatų tinklui su SEB banku priklausantis DNB banko bankomatas, kuriame klientai gali naudotis tomis pačiomis sąlygomis, kaip ir SEB banko bankomatuose“, - teigė banko atstovas.

V. Doveika pabrėžė, kad pastebimas mažėjantis grynųjų pinigų poreikis, tikima, kad ši tendencija išliks ir ateityje.

„Priežastis – besikeičiantys gyventojų bei įmonių atstovų atsiskaitymo įpročiai, atsirandantys nauji atsiskaitymo būdai. Statistika rodo, kad klientai iš bankomatų pinigų pasiima mažiau ir naudojasi šia paslauga rečiau, tačiau nuosekliai daugėja lėšų, kurias gyventojai į savo sąskaitas perveda naudodamiesi grynuosius pinigus priimančiais bankomatais“, - kalbėjo pašnekovas.

V. Doveika pabrėžė, kad bankomatai įrengiami ne tik didmiesčiuose. Pernai septyni bankomatai buvo įrengti mažesniuose šalies miestuose, kuriuose grynųjų pinigų įmokėjimo galimybės savitarnos būdu iki tol nebuvo. Per tris mėnesius į šiuos bankomatus buvo įmokėta 11 mln. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)