Kaip įrodymą savo žodžiams A.Makarskas į redakciją atsinešė iš „Swedbank“ šį mėnesį gautą jo mirusiam sūnui Raimundui adresuotą laišką. Jame bankas rašo apie velionio pensijos kaupimą.

Velionio tėvas A.Makarskas fakto, kad mirusiam sūnui vis dar siunčiami laiškai, teigė esantis įskaudintas: „Žinot, nėra gera. Žmogaus nebėra jau beveik metai, ruošiamės metinėms, o laiškus vis dar siunčia“.

„Skauda“, - trumpai po pauzės į „Anykštos“ klausimą, ar tokie priminimai apie mirusį sūnų kelia skausmą, atsakė A.Makarskas.

Velionio tėvas stebėjosi, jog per 10 mėnesių nuo sūnaus mirties įvairios institucijos vis dar „nenurašė“ žmogaus. Vyras sakė, kad jam iš banko nieko nereikia, neįdomu, ar sūnus buvo ar nebuvo sukaupęs kiek nors pensijos. A.Makarskas „Anykštai“ sakė, kad tik nebenori gauti tokių skausmą keliančių laiškų.

„Swedbank“: „Velionio artimieji nesikreipė į banką“

„Anykšta“ teiravosi „Swedbank“, kodėl laiškas buvo išsiųstas prieš 10 mėnesių mirusiam žmogui. Banko atstovas spaudai Saulius Abraškevičius, atsakydamas į šį klausimą, teigė, jog „Swedbank“ apgailestauja dėl nesusipratimo ir „nori nuoširdžiai atsiprašyti velionio artimųjų“.

„Šis laiškas išsiųstas dėl duomenų stokos, nes apie šio kliento mirtį bankas duomenų neturėjo. Renkant duomenis metinio pensijų fondų laiško siuntimui bankas naudoja tik tą informaciją, kuri yra banko sistemose. Velionio artimieji nesikreipė į banką dėl jo finansinių reikalų sutvarkymo, o kiti būdai ir priemonės sužinoti tokią informaciją banke šiandien svarstomi ir nėra patvirtinti“, - apie laiško išsiuntimo aplinkybes aiškino S.Abraškevičius.

„Swedbank“ atstovas teigė, kad nors tokie nutikimai nėra dažni, bet jų pasitaiko. „Tačiau, kaip rodo šis nutikimas, neturėdamas duomenų apie kliento mirtį, bankas gali mirusio žmogaus adresu išsiųsti laišką. Tokiu atveju į banką kreipiasi velionio artimieji, jie ateina į banko skyrių su dokumentais ir sutvarko mirusio žmogaus duomenis, nutraukia sutartis. Kaip bebūtų gaila, būna ir tokių atvejų, kai dėl mirusių žmonių finansinių reikalų sutvarkymo nesikreipia niekas“, - teigė banko atstovas S.Abraškevičius.