Klaipėdoje kontorą turintis advokatas Gediminas Žlioba jau porą mėnesių savo klientams siūlo už suteiktas paslaugas susimokėti „Bitcoin“ valiuta.

„Nemaža dalis mano klientų yra lietuviai, gyvenantys užsienyje. Tai ir Airija, ir Anglija, ir Norvegija. Dažnai kyla problemų: pavedimas keliauja keletą dienų, tai stabdo procesinių veiksmų atlikimo pradžią. Teismui dokumentus būtų galima paruošti tą pačią dieną, bet mes laikomės praktikos, kad, kol neturime sutarties ir avanso, nepradedame darbo“, - pasakojo advokatas.

Kadangi tarptautinis pinigų pervedimas per bankus užtrunka, G. Žlioba pradėjo galvoti būdų, kaip šią problemą išspręsti.

„Skubus pavedimas bankiniu būdu yra brangus, nelabai priimtinas žmonėms. Jie nenori papildomai mokėti už pavedimus. Naudojant „Western Union“ irgi reikia važiuoti į banką, paštą – papildomos išlaidos, laiko sąnaudos. Kilo mintis pasiūlyti naują atsiskaitymo būdą“, - teigė pašnekovas.

Gediminas Žlioba
G. Žlioba teigė, kad per porą mėnesių kol kas tokių atsiskaitymų nesulaukė, tačiau tikisi, kad šia valiuta ateityje atsiskaitys jaunesni, IT srityje nusimanantys klientai.

Pats advokatas su „Bitcoin“ valiuta iš arčiau susipažino prieš daugiau nei porą metų. Kaip pasakojo G. Žlioba, jis atsidarė šiai valiutai skirtą sąskaitą ir bandė pirkti bei parduoti „Bitcoin'us“.

Paklaustas, kodėl užsienyje gyvenantiems klientams nesiūlo atsiskaityti tarptautiniams bankų pervedimams atsiradusios alternatyvomis („Opal Transfer“, „mokejimai.lt“, „TranferWise“, „TransferGo“ ir pan.), advokatas teigė apie tokias galimybes girdėjęs, bet kol kas iš arti nesusipažinęs.

Valiuta be motinos

Advokato pasiūlymas už paslaugas atsiskaityti „Bitcoin“ valiuta nėra pirmasis paslaugų sektoriuje Lietuvoje. DELFI jau rašė apie svečių namus Druskininkuose, kurie taip pat priima mokestį šia valiuta.

Tačiau apie „Bitcoin“ valiutos silpnąsias puses nuolat visuomenei primena bankai Lietuvoje. Visai neseniai apie riziką perkant ir parduodant šią valiutą įspėjo Lietuvos bankas.

Atsargiai su valiuta „be gimdytojų“ siūlo elgtis ir SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda. Vis dėlto ekonomistas nemano, kad „Bitcoin“ valiuta kelia rimtą grėsmę tradicinėms valiutoms.

„Paskaičiavome, kokią „Bitcoin“ valiuta sudaro dalį nuo klasikinės valiutos, Amerikos dolerio. Tai sudarė 0,08 proc. Kol nėra bent 5 proc., negalima prabilti apie konkurenciją su klasikine valiuta“, - teigė jis.

Nors „Bitcoin“ valiutos ateitis neaiški, dėl vieno ekonomistai teisūs – šios valiutos kursas ypač nestabilus ir visiškai priklauso nuo vartotojų nuotaikos. DELFI jau rašė apie „Bitcoin“ valiutos kurso pokyčius, priklausomai nuo pasirodžiusios su ja susijusios informacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)