Lietuvoje jau priimtas įstatymas, kuriuo šalyje būtų įvestas moratoriumas nuo koronaviruso nukentėjusių įmonių bankrotui. Įstatymui įsigaliojus, moratoriumas galios dar tris mėnesius po karantino pabaigos ir užšaldys pareigą kreiptis į teismą dėl bankroto ar restruktūrizavimo. Ketinama apriboti ir kreditorių teises kelti nemokumo bylas, – dėsto kreditų rizikos vertinimo kompanijos „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas, – naujasis teisės aktas susilaukė tiek priešininkų, tiek šalininkų. Pastarųjų nuomone, bankroto moratoriumo terminas galėtų būti dar ilgesnis, o jų oponentai teigia, kad draudimas bankrutuoti tiesiog atidės tai, kas neišvengiama.“

Kaip rodo „Creditreform Lietuva“ partnerių iš tarptautinio kreditinės informacijos aljanso BIGnet, pateikta informacija, panašių priemonių šalia finansinio palaikymo imasi ir kitos Europos bei pasaulio valstybės.

Neleisti verslui numirti

Štai, pavyzdžiui, Austrijoje terminas paduoti pareiškimą dėl bankroto pratęstas nuo 60 iki 120 dienų.

Bulgarijoje, panašiai kaip ir siūloma Lietuvoje, pareiškimai dėl bankroto negalės būti pateikti ypatingosios padėties metu ir tris mėnesius jai pasibaigus. Labiausiai dėl koronaviruso nukentėjusioje Italijoje, kurioje karantinas šiuo metu vis dar griežtesnis nei Lietuvoje, iki 2021 m. rugsėjo atidėtas naujas įmonių įstatymas (direktyva RORDORF), turėjęs įsigalioti šiemet. Sustabdyta nemokumo dėl nuosavo kapitalo nepakankamumo procedūra. Peržiūrimos kitos ikiteisminės procedūros.

Latvijoje kreditoriams uždrausta teikti ieškinius dėl juridinių asmenų bankroto iki 2020 m. rugsėjo 1 d. Portugalijoje kol kas jokių juridinių priemonių prieš bankrotus nesiimta, tačiau įvedus nepaprastąją padėtį, sustojo delspinigių skaičiavimas. Rusijos vyriausybė kovo 4 d. išleido dekretą, pagal kurį kreditoriai negalės kreiptis dėl kai kurių įmonių bankroto. Įvestas bankrotų kėlimo kreditorių reikalavimu monitoringas kai kurių skolininkų atžvilgiu.

Vengrijoje atidėti bankroto teisminiai procesai. Belgijoje karališkuoju įsaku 24/4 bankroto procedūros sustabdytos iki gegužės 17 d. Liuksemburge nauja bankroto tvarka šiuo metu yra ruošiama. Čekijoje galima sustabdyti mokėjimus siekiant sumažinti skolų. Kreditoriai negali kelti bankroto bylų iki 2020 m. rugpjūčio mėnesio; skolininkai iki 2021 m. rugpjūčio gali prašyti apsaugos nuo kreditorių dėl COVID-19 pasekmių. Pagal taip vadinamą „skydo programą“ Lenkijos vyriausybė atideda mokesčių sumokėjimo, o taip pat atitinkamų dokumentų (pvz. metinės atskaitomybės) terminus. Laukiama, kad bus priimtos ir kitos specialios priemonės. Tiesa, kokių nors konkrečių teisinių aktų kol kas nėra. Norvegijoje imtasi pakeitimų priešbankrotinėse procedūrose, kurie leistų išvengti bankroto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)