Praėjusią savaitę Nacionalinį stadioną Vilniuje turintis pastatyti fondas „BaltCap“ patvirtino, kad kreipėsi į teismą. Jie prašo iš savo buvusio kolegos Šarūno Stepukonio ir lošimo namų priteisti beveik 17 milijonų eurų, kurie galėjo būti pralošti kazino. Tiesa, pats „BaltCap“ neatmeta, kad suma gali būti ne galutinė, o vienas pirmųjų istoriją viešinti pradėjęs sostinės tarybos narys sako, kad iššvaistyta gali būti net ir dvigubai didesnė suma, nei ta, dėl kurios jau kreiptasi į teismą.

„Dabar, kaip matome iš publikacijų, jau eina kalba apie 25-26 milijonus. Tai yra ta suma, kurią aš įvardijau sausio pradžioje, bet aš įvardijau tą sumą šiek tiek pamažindamas.

Aš nuo spalio mėnesio žinau kitokią sumą ir, preliminariai, aš dabar kalbėčiau apie 35 milijonus eurų“, – atskleidė Vilniaus tarybos narys Aleksandras Nemunaitis.

Aleksandras Nemunaitis

Per kiek laiko pinigai galimai galėjo būti pralošti – detalių atskleidė estai.

Už „BaltCap“ priežiūrą atsakinga Estijos finansų inspekcija LNK žinioms nurodė žinanti apie Lietuvoje pradėtą bylą ir, kad pinigų švaistymas iš „BaltCap“ esą galėjo prasidėti jau prieš šešerius metus.

„Esame informuoti, kad pradėtas baudžiamosios bylos tyrimas dėl įtariamo nusikalstamo pobūdžio įvykio ar tokių įvykių serijos „BaltCap“ investicinių priemonių struktūroje, įvykusios dar 2018 m. Lietuvoje.

Estijos finansų inspekcija džiaugiasi, kad baudžiamojoje byloje bus išsiaiškinti būtini faktai ir nusikaltimo padarymu kaltinami asmenys bus teisiami teismuose“, – buvo teigiama Estijos finansų inspekcijos komentare.

Ar lėšos galėjo būti švaistomos nuo 2018 metų – atsakė pats „BaltCap“.

„Mes negalime nei patvirtinti, nei paneigti Estijos finansų rinkų priežiūros institucijos informacijos, reikėtų klausti jų pačių. Tačiau mes galime patvirtinti, kad galimai nusikalstamas buvusio partnerio Šarūno Stepukonio veikas išaiškino vidinis „BaltCap“ patikrinimas, atliktas praėjusių metų rudenį“, – teigė „BaltCap“ vadovaujantis partneris Simonas Gustainis.

Simonas Gustainis

Su Š. Stepukoniu susisiekti nepavyksta, tačiau viešumoje pasirodė informacija, kad jis šiuo metu gali kariauti Ukrainoje.

„Būtų gerai, kad kažkas iš institucijų patvirtintų tokius dalykus. Mano žiniomis, jis dabar yra Ukrainoje ir kariauja netgi“, – teigė A. Nemunaitis.

Š. Stepukonis iki skandalo buvo karys savanoris. Krašto apsaugos savanorių pajėgos nurodė, kad praėjusių metų gale, jau pradėjus tyrimus, Š. Stepukonis iš savanorių pajėgų pasitraukė, o įstatymai esą draustų kariui savanoriui kariauti Ukrainoje.

Vilniaus meras Valdas Benkunskas pasirodžiusios naujausios informacijos – nekomentuoja. Praėjusią savaitę jis sakė, kad niekas nesikeičia ir, pagal sutartį su „BaltCap“, Nacionalinį stadioną vis dar planuojama turėti, nors darbai ten nevyksta jau ištisus mėnesius.

„Mes turime galiojančią sutartį. Jeigu jie turi problemų ir tos problemos siekia baudžiamąjį kodeksą, tai yra jų problemos“, – teigė V. Benkunskas.

Pasigenda institucijų įsitraukimo


Lošimų priežiūros tarnyba komentavo, kad paprastai tokios didelės sumos pralošiamos per ilgesnį laiką, todėl klausimų kelia ir Lietuvos tarnybų, bankų, lošimų namų darbas. Kaip įmanoma nepastebėtam pralošti milijonus svetimų eurų?

Lietuvos finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba tyrimą pradėjo tik dabar, kai skandalas tapo viešas, nors „BaltCap“ į teismą kreipėsi jau gruodį.

„Teisėsauga, iš tikrųjų, po kreipimosi vis dar nepradėjo dirbti. Jeigu „BaltCap“ kreipėsi gruodžio mėnesį dėl tų pinigų iššvaistymo ir teisėsauga nepradėjo tyrimo – man keistoka“, – įžvalgomis dalijosi A. Nemunaitis.

Lošimas

FNTT tyrimą dabar pradėjo, nes taip nurodė bylą koordinuojanti Europos prokuratūra. Iki šiol Lietuvoje dar neregėtos istorijos tyrimą vykdė Vilniaus apskrities policija.

Visą reportažą rasite LNK portale: