Naujoji tvarka bus pradėta taikyti tada, kai bus gautas oficialus Lietuvos muitinės departamento raštas bei patvirtinti patikimų vežėjų sąrašai, BNS pranešė Užsienio reikalų ministerijos (URM) sekretorius Darius Jurgelevičius.

Apie tokį Baltarusijos muitinės sprendimą šios šalies Muitinės komiteto Kontrolės organizavimo valdybos viršininkas Sergejus Dmitrejevas informavo Lietuvos ambasadą Baltarusijoje. Atitinkamas raštas yra išsiųstas ir Lietuvos muitinės departamentui.

"Pasiteisino URM pozicija, kad su Baltarusijos muitine iškilusias problemas reikia spręsti ne konfrontacijos ir atsakomųjų priemonių Baltarusijos vežėjams įvedimo, o derybų keliu", - teigė D.Jurgelevičius.

Lietuvoje nuo rugpjūčio mėnesio pradžios buvo svarstoma galimybė įvesti privalomąją palydą bei kitas sankcijas Baltarusijos vežėjams, tačiau konkrečių veiksmų nebuvo imtasi.

Privalomą palydą Lietuvos vežėjams Baltarusija įvedė šių metų balandžio mėnesį ir jos atšaukimą siejo su neva patirtos iki 10 mln. JAV dolerių žalos (apie 35 mln. litų) kompensavimu.

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos prezidentas Algimantas Kondrusevičius santūriai vertino Baltarusijos pozicijos pasikeitimą. Pasak jo, tai žingsnis teigiama linkme, tačiau prireiks dar nemažai darbo kol privaloma palyda bus realiai atšaukta.

"Mūsų žiniomis, Baltarusijos muitinės komitetas pateikė daug reikalavimų dėl kurių dar gali tekti derėtis. Baltarusija reikalauja, kad patikimas vežėjas turėtų nemažiau kaip dešimt automobilių, o TIR sistemoje dirbtų penkerius metus. Be to, ir toliau reikalaujama automobilių važiuoklių numerių", - BNS sakė A.Kondrusevičius.

Analogišką privalomą palydą šių metų pradžioje Lietuvos vežėjams taikė Rusijos muitininkai. Tačiau po kelis mėnesius trukusių derybų ji buvo atšaukta. Į Rusiją be palydos gali vykti daugiau kaip 1000 Lietuvos vežėjų įmonių, kurios po konsultacijų su Lietuvos muitinės departamentu pripažintos patikimomis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją