Bendrovės pavadinimas vartojamas dokumentuose, iškabose, reklamoje, viešuosiuose užrašuose, prekių aprašuose, etiketėse, todėl labai svarbu, kad jis būtų suprantamas, taisyklingas, pageidautina ‒ nesunkiai ištariamas ir įsimenamas.

Pradedantieji verslą dažnai nuogąstauja, kad jų pavadinimo nesupras užsieniečiai, bet pamiršta, kad didžioji dalis būsimų pirkėjų ir paslaugų užsakovų gyvena čia pat, mūsų krašte, jiems įmonių vardai svetima kalba dažnai būna nesuprantami. Tik sėkmingai dirbdama įmonė gali pasiekti puikius rezultatus, o gražus lietuviškas pavadinimas garsina pačią bendrovę ir Lietuvą.

Inspekcijos sudaryta komisija atsisakė klubų, centrų, bendruomenių, draugijų, atstovybių, asociacijų, federacijų, sąjungų, bendrijų, viešųjų įstaigų pavadinimų, rinko iš daugiau kaip 14 tūkstančių mažųjų bendrijų ir uždarųjų akcinių bendrovių pavadinimų. Į sąrašą nepateko tie, kurie pažeidžia bendrinės kalbos normas, sudaryti su nelietuviškais, dirbtiniais žodžiais, skaičiais, vietovardžiais ar asmenvardžiais. Tarp nugalėtojų nėra įmonių, apie kurių veiklą nepavyko rasti reikiamos informacijos.

Išrinkti šie pavadinimai: „Kvepia nuotykiais“, „Man ramu“, „Medžio spalvos“, „Minčių sala“, „Pamirkyk nosį“, „Vėjo pagauti“, „Vyšniniai skruostukai“ iš Vilniaus, „Gėlėti linkėjimai“, „Metalo istorijos“ iš Kauno, „Bilduko studija“, „Pūkuotas vėjas“ iš Kauno r., „Debesų palėpė“, „Pelytės palata“ iš Klaipėdos, „Žvirblio puota“ iš Klaipėdos r., „Upės teka“ iš Šiaulių, „Žalčio žymė“ iš Panevėžio, „Linksmai“, „Tyka“ iš Anykščių r., „Miltuotos rankos“ iš Kėdainių r., „Stačiaausis“ iš Šilutės.

Kalbinti įmonių vadovai prisipažino, kad rinkti pavadinimą buvo smagu, bet nelengva – norėjosi, kad jis būtų lietuviškas, atspindėtų veiklą, būtų įdomus ir nustebintų išskirtinumu.

Kviečiame balsuoti iki vasario 20 dienos 12 valandos. Konkurso laureatai bus pagerbti, o nugalėtojas apdovanotas portalo Delfi prizu vasario 21 dieną 14 valandą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)