„Mums tai istorinis šansas, nereikia praleisti galimybės“, – laidoje „Delfi diena“ sako A. Avulis.

„Tų pinigų grąžinti nereikės. Prisimenu, kad Graikija buvo pasiskolinusi 300 mlrd. ir yra absoliučiai nerealu tą skolą grąžinti. Ją pradėjo nurašinėti, nes visi suvokia, kad tiek pinigų graikai negrąžins. <...>

Kam tuos pinigus grąžinti? Europos Komisijai (EK)? O kas ji yra? Jeigu aš pasiskolinčiau iš banko, tai suprantu, kad reikia grąžinti, bet mes juos ne iš banko skolinamės“, – aiškina jis.

Anot A. Avulio, jeigu Lietuva nesiskolins ir nepanaudos tų pinigų, tiesiog praras galimybę. „Kiti tą padarys – kaimyninės šalys, italai, ispanai, graikai...“ – vardija jis.

Ekonomistas Nerijus Mačiulis sutinka, kad pinigų atsisakyti nereikia, tačiau reikia tinkamai juos panaudoti.

„Nesakau, kad jei EK duoda grantus Lietuvai, jų neimti, bet reikėtų tuos pinigus įdarbinti ne tuščių pastatų ir vamzdžių keitimui, o žiūrėti, kas sukurtų potencialą visą dešimtmetį. Čia reikia ne skubiai išdalinti pinigus“, – pabrėžia N. Mačiulis.

„Nemanau, kad kažkas ims nurašinėti skolą, bet skolinamasi labai ilgam laikotarpiui. Graikijos skolos pratęstos 50 metų. Kai ateina laikas grąžinti skolas, išleidžiamos naujos obligacijos, vėl pasiskolinamos, grąžinamos senos paskalos“, – laidoje „Delfi diena“ aiškina ekonomistas.

Primename, kad iš ES ekonomikos gaivinimo fondo kaip negrąžinama parama valstybėms bus skirta 390 mlrd. eurų, kita dalis bus teikiama kaip paskolos. Lietuvai numatyta 2,4 mlrd. eurų subsidijų, šalis iš fondo galės pasiskolinti 3 mlrd. eurų.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (256)