Atsižvelgdami į eksporto augimą, skatinantį vidaus ekonomikos vystymasį ir atspindintį teigiamas mokesčių surinkimo tendencijas, „Aviva Lietuva“ ekspertai prognozuoja, kad bendrasis mūsų šalies vidaus produktas (BVP) 2009 metų pabaigoje mažės tik iki -11 proc., o 2010 m. planuojamas ryškus BVP atsigavimas iki +8 proc..

„Ekonominę situaciją, kurioje esame šiuo metu galima būtų prilyginti smarkiai karščiuojančiam ligoniui, kuriam jau pradėjo kristi temperatūra ir tikėtina, kad ligonis toliau sveiks. Be to, lyginant su didžiosiomis vakarų valstybėmis, Lietuvos ekonomika yra santykinai maža, todėl ji greitai reaguoja į krizę jai užklupus, bet taip pat greitai reaguoja ir į bet kokį situacijos pagerėjimą, t.y. Lietuvos ekonomika yra daug labiau elastinga ir linkusi prisitaikyti prie įvairių aplinkybių, lyginant su didžiųjų pasaulio valstybių ekonomikomis“, - aiškina „Aviva Lietuva“ vyriausiasis investicijų valdytojas Romanas Piotras Sosnowskis.

Kaip vieną pagrindinių ekonomikos atsigavimo požymių „Aviva Lietuva“ ekspertai įvardina augantį šalies eksportą, kurio apimtys 2008 m. liepos – 2009 m. balandžio mėnesiais buvo rekordiškai sumažėjusios iki -43 proc., tačiau nuo 2009 m. balandžio iki tų pačių metų spalio mėnesio eksporto apimtys nuosekliai augo iki +23 proc., pasiekdamos 2007 metų eksporto lygį.

„Lietuviškos kilmės eksportuotų prekių vertė sudaro 40 proc. viso mūsų šalies BVP, todėl produkcijos eksportui gamyba yra pagrindinis BVP auginimo variklis. Įvertindami pagrindinių šalių, į kurias nukreiptas eksportas – Rusijos, Vokietijos, Lenkijos – ekonomikų augimo potencialą 2010 metais, prognozuojame, kad mūsų šalies eksportas šiais metais augs 17 proc. ir lems BVP didėjimą“, - teigia „Aviva Lietuva“ finansų direktorius Arūnas Rumskas.

Pasak „Aviva Lietuva“ ekspertų, produkcijos gamyba eksportui padeda išlaikyti darbo vietas bei atlyginimus ir skatina vidinės paklausos augimą. Šalies ekonomikos atsparumą rodo augančios „Sodros“ įmokos, kurios, lyginant 2008 m. ir 2009 m. pirmuosius tris ketvirčius išaugo 11 proc. Sėkmingai buvo surenkamas ir vienas pagrindinių – pridėtinės vertės mokestis (PVM), sudarantis 29 proc. viso valstybės biudžeto ir atspindintis vidinės rinkos stabilumą. Per 2009 m. 11 mėnesių valstybės PVM pajamos sudarė 5,4 mlrd. litų, t.y. 0,4 mlrd. litų daugiau negu buvo planuota.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją