Avarija Telšių šilumos tinkluose įvyko sausio viduryje, siaučiant stipriam speigui. Be šilumos buvo likę tūkstančiai daugiabučiuose gyvenančių miesto gyventojų, taip pat kūdikiai, mažamečiai vaikai, seneliai ir ligoniai.

Speciali komisija, tyrusi Telšiuose įvykusios avarijos priežastis, paskelbė, kad avariją šilumos tinkluose lėmė nepakankamai griežta tinklų priežiūra bei temperatūros režimo tinkluose pažeidimas. Tuo tarpu komisija, sudaryta iš bendrovės "Litesko", prižiūrinčios Telšių šilumos tinklus, specialistų ir įvairių institucijų atstovų, paskelbė, kad avarija įvyko dėl žemesnės nei įprasta oro temperatūros ir techninių sutrikimų, kurių šio miesto šilumos ūkį prižiūrinti bendrovė esą negalėjusi numatyti.

Dėl avarijos šilumos tinkluose buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, iškelta baudžiamoji byla pagal Baudžiamojo kodekso 229 straipsnį, numatantį atsakomybę už tarnybos pareigų neatlikimą.

Telšių rajono apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Arūnas Gailius trečiadienį BNS sakė, kad tyrimo metu bendrovės "Litesko" Telšių filialo darbuotojui buvo įteiktas pranešimas apie įtarimą ir jis buvo apklaustas įtariamuoju.

Pirminiais duomenimis, nesilaikydamas sutartyje numatytų sąlygų, jis pakėlė temperatūrą, viršydamas numatytus reglamentus. Kai kurie telšiškiai, gyvenantys toliau nuo katilinės esą skundėsi, kad jų butuose šalta ir skambino skųsdamiesi į šilumos tinklus.

Išsamiam ikiteisminiam tyrimui atlikti, pareigūnai ketina skirti šioje byloje techninę ekspertizę, tačiau neaišku, kas ją atliks. Dėl ekspertizės buvo tartasi su Kauno technologijos universiteto specialistais.

"Mes neturim (pareigūnai - BNS) tokių žinių, kad pasakyti, dėl ko įvyko avarija. Kai surinksim medžiagą, kitus duomenis, galėsim pasakyti, ar tikrai jie (šilumininkai - BNS) kalti dėl avarijos", - BNS sakė prokuroras A.Gailius.

Tyrimą dėl avarijos šilumos tinkluose pradėjo Generalinė prokuratūra ir toliau jį vykdyti perdavė Telšių prokuratūrai. Dabar tyrimą atlieka Telšių rajono policijos komisariato pareigūnai.

Kodekse rašoma, kad valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, dėl neatsargumo neatlikęs savo pareigų ar jas netinkamai atlikęs, jeigu dėl to valstybė, juridinis ar fizinis asmuo patyrė didelės žalos, baudžiamas teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimu arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Nukentėję telšiškiai į prokurorus patys nesikreipė ir tyrimo atlikti neprašė. Tikriausiai jiems pakako draudimo išmokėtų pinigų.

Maždaug 2,26 tūkst. Telšių gyventojų, nukentėjusių nuo šilumos tiekimo avarijos, prašė kompensuoti jų patirtus nuostolius. Žmonėms buvo išmokėta nuo kelių šimtų iki 5 tūkst. litų vienai šeimai.

Lietuvą užklupusių arktinių speigų bangą, sausio 20 dieną Telšiuose įvykus šilumos avarijai, dauguma miesto gyventojų beveik savaitei buvo likę be šilumos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją