Kampanija vyks visą spalio mėnesį

Nuo bandelių iki makaronų ir vaisių – vienas prekybos centrų Austrijoje sumažino būtiniausių maisto produktų kainas tiek, kiek jos kainuotų be PVM, tad atrinkti produktai atpigo 10-20 proc. Verslininkai tokia akcija tikisi atkreipti valdžios dėmesį.

„Taip norime pademonstruoti, kad gali būti labai paprastų ir pragmatiškų sprendimų, kaip suvaldyti maisto produktų infliaciją Austrijoje. Kampanija tęsis visą spalio mėnesį, tačiau nuo lapkričio 1 d., žinoma, turėsime grįžti prie pradinių kainų“, – pasakojo prekybos centro generalinis direktorius Alessandro Wolf.

Prekybos centras

Prekybininkai neslepia, kad tokia akcija jiems atsieis nemenkai. Tiesa, Austrijos opozicija Vyriausybei jau seniai siūlė naikinti PVM būtiniausiems maisto produktams.

„Kainų pokyčius lemia daugybė veiksnių, ir federalinė Vyriausybė jau seniai galėjo ko nors imtis, tačiau to nedarė“, – teigė vietos gubernatorius Hans Peter Doskozil.

Valdžia PVM panaikinimą sieja su didelėmis rizikomis

Rugpjūtį maistas Austrijoje pabrango beveik dešimtadaliu. Tai – gerokai daugiau nei vidutinė, beveik 7,5 proc. infliacija. Austrai norėtų, kad PVM būtiniausiems maisto produktams sunkmečiu būtų apskritai panaikintas.

„Tai būtų nuostabu“, – teigė gatvėje kalbinta moteris.

„Nors tai – tik keli eurai, tačiau kaskart, einant apsipirkti, galų gale susitaupo nemažai“, – dalijosi kita.

Tokios šalys kaip Ispanija, Lenkija ar Portugalija – jau kurį laiką yra panaikinusios PVM pagrindiniams maisto produktams. Austrijos federalinė Vyriausybė ir toliau šią priemonę vertina kritiškai. Pasak jos, tai yra socialiai nepagrįsta priemonė, nes labiau iš to išloš daugiau uždirbantys žmonės. Kita vertus, PVM maisto produktams sumažinimas susijęs su rizika, kad jį centrinei valdžiai panaikinus, verslininkai maisto produktų realiai neatpigins.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: