60 metų Kaune veikianti siuvykla „Atropa“ skelbs bankrotą, nes pamatė, kiek reikės mokėti už šilumą ir elektrą.

„Siuvimo įmonė, gyvavusi 60 metų, išgyveno ne pačius geriausius laikus, jos gruodžio 31 d. nebelieka“, – sako įmonės vadovė Dalia Kučinskienė.

„Tuo, ką pamačiau, negalėjau patikėti. Buvau šokiruota“, – priduria ji.

Sąskaita už dujas, lyginant su pernai, – 8 kartus didesnė.

„Sąskaita už dujas, kuri buvo išrašyta 2020 m. gruodžio 31 d.: dujų kiekis suvartotas 3281 kubinis metras. Vieno kubinio metro kaina – 28 centai.

Šiemet po liepos 1 dienos gavome sąskaitą: 1 kubinio metro kaina – 2,41 Eur“, – pažymi vadovė.
Verslo konfederacija nesistebi, esą yra ne vienas toks verslininkas, tik juos stebina tai, kad artėjant šaltajam sezonui, niekas apie pagalbą verslui nekalba.

Įmonė

„Vartotojams valstybė turi kompensacinius mechanizmus, kaip amortizuoti, o verslui nėra“, – sako Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis.

O įrankių, anot verslininkų, valstybė turi.

„Galime kalbėti ir apie PVM lengvatą arba apie perdavimą paslaugos, kurią teikia valstybė, siunčiant elektrą. Priemonių valstybė turėtų arba galvotų apie kažkokius dotacinius mechanizmus“, – atkreipia dėmesį jis.

Nors šildymo sezonas prasidėjo, valdžia apie pagalbą verslui tyli.

„Valstybė pirmiausia žiūri į labiausiai pažeidžiamus vartotojus, mūsų žmones“, – teigia energetikos ministras Dainius Kreivys.

Dainius Kreivys

Pasak ministro, valstybė padeda verslui pereiti prie žaliosios energijos. Šiuo metu kaip ir įprasti vartotojai gali gauti iki 30 proc. sieksiančią valstybės dotaciją.

Kitaip tariant, už dujas negalinčiam susimokėti verslui ministras siūlo pereiti prie atsinaujinančių energijos šaltinių.

„Netgi mažos saulės elektrinės, jas statosi gyventojai ant stogų. Tai smulkusis verslas gali pasistatyti elektrines ir turėti elektrą pakankamai pigiai“, – pažymi D. Kreivys.

„Atskira viena įmonė, ar tai būtų saulės ar kitos jėgainės, tai yra nerealu, kad galėtum pasigaminti tiek elektros, kad tai tave išgelbėtų“, – pabrėžia LVK prezidentas.

Andrius Romanovskis

Ministras atkerta – visiems sąlygos vienodos.

„Jei pasižiūrėsime į kitą smulkų verslą, su kuriuo šis smulkus verslas konkuruoja, jo sąskaitos – tokios pačios. Negali bankrutuoti, jei pas visus tokios pačios sąskaitos“, – svarsto jis.

Tačiau siuvyklos vadovė sako, kad bankrutuoti teks, nes gavo sąskaitą už dujas.

„Jeigu mokėdavome tūkstantį ar du, tai dabar mokėsime per mėnesį 4-5-6 tūkst. eurų, o jei bus šalta žiema – netgi iki 12 tūkst. eurų. Tokių pinigų mes paimti negalime“, – sako „Atropa“ vadovė.

Iš darbo teks atleisti per 40 darbuotojų, iš kurių daugiau nei pusė – neįgalūs.