Tokios išvados pateikiamos Valstybės kontrolės atliktoje ES 2007-2013 metų struktūrinės paramos valdymo ir kontrolės sistemos efektyvumo bei 2009 metų Europos Komisijai (EK) deklaruotų 3,6 mlrd. litų išlaidų audito ataskaitoje.

Joje nurodoma, kad patikrinus dalį 2009 metais Europos Komisijai deklaruotų išlaidų, nustatyta, kad 19,3 mln. litų išmokėta pažeidžiant ES ir nacionalinių teisės aktų reikalavimus. Šias lėšas paramos gavėjams teks grąžinti.

"Turime pagrindo manyti, kad sistemiškai įgyvendinus mūsų pateiktas rekomendacijas iš neefektyviai įgyvendintų ES projektų turės būti susigrąžinta daugiau nei 19 mln. litų", - sakė Valstybės kontrolės 8-ojo audito departamento direktoriaus pavaduotoja Sigita Rojutė.

Įvertinę patikrintų projektų kiekį ir pagal juos išmokėtas ES paramos sumas, auditoriai padarė išvadą, jog labiausiai tikėtina netinkamai paskirstytos ES paramos suma 2009-aisiais galėjo siekti 88 mln. litų, o blogiausiu atveju ši suma gali išaugti iki 162 mln. litų.

Daugiausiai Valstybės kontrolės priekaištų dėl netinkamai skirstomos ES paramos susilaukė Transporto investicijų direkcija (TID). Auditoriai nustatė, kad ES paramos lėšos buvo naudojamos net nuolatinei kelių priežiūrai, nors tai neprisideda prie kelių transporto infrastruktūros plėtotės ir modernizavimo.

"Skubėdami įsisavinti ES paramą turėtume neužmiršti jos tikslų - ilgalaikis gyvenimo aplinkos ir kokybės gerinimas, ūkio konkurencingumas - lengvabūdiška ir nevalstybiška ją išbarstyti ant kelių", - BNS teigė Valstybės kontrolės 8-ojo audito departamento direktorius Arūnas Dulkys.

Ataskaitoje nurodoma, kad TID iš viso netinkamai apmokėjo mažiausiai 14,77 mln. litų ES paramos, iš jų didžiausia suma - maždaug 6,2 mln. litų - buvo skirta pažeidžiant galiojančius teisės aktus įgyvendinant Tarptautinio Vilniaus oro uosto naujo keleivių terminalo ne Šengeno šalių keleiviams statybos projektą.

Centrinė projektų valdymo agentūra, auditorių teigimu, 2009 metais netinkamai apmokėjo mažiausiai 3,9 mln. litų ES paramos. Ši suma, pažeidžiant įstatymus ir ES reikalavimus, buvo skirta Sveikatos apsaugos ministerijai vykdžiusiai Greitosios medicinos pagalbos, skubios konsultacinės sveikatos priežiūros pagalbos ir pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros automobilių parko atnaujinimo projektą.

Lietuvos verslo paramos agentūra 2009 metais netinkamai apmokėjo apie 577 tūkstančius litų ES paramos. Didžiausia šios sumos dalis - 520 tūkst. litų - buvo skirta įgyvendinant Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centro

Dainava gydymo dalies pastatų renovavimo projektą.

Ataskaitoje auditoriai konstatavo, kad ES paramos netinkamas skirstymas dažniausiai yra susijęs su Viešųjų pirkimo įstatymo reikalavimų pažeidimais, skaidrumo bei nediskriminavimo principų nesilaikymu, netinkamai pasirenkamo pirkimo būdo.

Analogišką auditą Valstybės kontrolė atliko ir praėjusiais metais. Tada taip pat buvo pareikšta sąlyginė nuomonė, tačiau už 2008 metus Lietuva nebuvo deklaravusi išlaidų Europos Komisijai, todėl auditoriai negalėjo įvertinti išlaidų teisėtumo ir tinkamumo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją