Kaip portalui DELFI teigė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorės pavaduotoja Gražina Belian, draudimas prekiauti cigarečių pakelių dėklais įtvirtintas Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatyme.

Jame nurodoma, kad Lietuvoje draudžiama „gaminti ir (ar) parduoti žaislus, maisto produktus ir kitas prekes, kurių dizainas imituoja tabako gaminius ar jų vienetinius pakelius“.

„Ši nuostata galioja labai seniai, – kalbėjo G. Belian. – Bauda juridiniam asmeniui gresia nuo 849 eurų iki beveik 1,5 tūkst. eurų“.

Departamento atstovė pabrėžė, kad baudą gali užsidirbti tik tokių prekių pardavėjai, o ne pirkėjai.

„Kol kas baudimų nebuvo, nes laukiame, kol įsigalios tabako gaminių nauji ženklinimo reikalavimai – rugsėjo 20 d.”, – teigė pašnekovė. Pasak jos, kol kas į šį klausimą žiūrima prevenciškai, o nuo minėtos dienos bus pradėta stebėti rinka rimčiau.

Internetinio portalo cigareciudeklai.lt, kuriame prekiaujama įvairiais dėklais cigaretėms, projektų vadovas Modestas teigė įsitikinęs, kad internetinėje parduotuvėje pardavinėjamos prekės skirtos įvaizdžiui.

„Tai skirta įvaizdžiui, o ne paslėpti (cigarečių pakuotes su kraupiomis nuotraukomis – red.). Mes laikome, kad tai yra pakelio dydžio įdėklas, o ne pakeliui“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas teigė, kad taip tiesiogiai interpretuojant įstatymą tuomet daug kas gali pasirodyti kaip cigarečių pakelių imitacija: „Nes tada galima traktuoti, kad ir į maišelį įdėjus pakelį galima jo formą išgauti“.

Modesto teigimu, „Cigarečių dėklai“ yra registruotas prekės ženklas ir internetinės parduotuvės pavadinimas nereikia suprasti tiesiogiai.

„Mes esame patentavę savo vardą ir tai nereiškia, kad jis yra konkrečiam dalykui (dėklai cigaretėms – red.)“, – teisinosi pašnekovas.

Pasak jo, dėklais cigaretėms prekiaujama jau apie vienerius metus. Pasiteiravus, ar parduotuvėse ant pakelių pasirodžius apie rūkymo sukeliamas ligas įspėjančioms nuotraukoms, padidėjo cigarečių dėklų pardavimai, Modestas užsiminė, kad šiek tiek.

„Mes jais ir anksčiau prekiavome kaip stiliaus detale, bet, žinoma, kokius tris-keturis mėnesius jaučiasi pagyvėjimas“, – kalbėjo jis.

DELFI primena, kad gąsdinančios nuotraukos ant cigarečių pakelių pasirodė nuo šių metų gegužės pabaigos.

Kaip tvirtina Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovai, tokie šokiruojantys vaizdai nukreipti į vaikus ir jaunimą, kuriuos šokiruojantys vaizdai efektyviau informuos apie galimą rūkymo žalą.

Tokie apie baisias ligas primenantys paveikslėliai su nuotraukomis ant cigarečių pakelių privalomi daugiau nei 70 pasaulio valstybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (419)