Neringos meras Darius Jasaitis sako, kad tai labai laukta žinia, ir dabar svarbiausia – kad Vyriausybės reikalavimai verslui neiškeltų neįvykdomų sąlygų.

„Labai laukta žinia. Aišku, reikia žiūrėti, kokie bus reikalavimai. Jei jie bus neįvykdomi, pavyzdžiui, penki įėjimai į kambarį ar dar kas nors, jei, taip sakant, metalines kurpeles apaus tokias, kad žmonės tik atvažiuos prie jūros pasivaikščioti... Baisu dar pasakyti, kaip bus reglamentuota, nors verslas sako, kad ribojimai, kurie jau taikomi, verslui buvo išgyvenimo būtinybė, patys mielai juos taikė“, – sako D. Jasaitis.

Nuomos paslaugas teikiantis Rytis teigia, kad ir per karantiną dirbo, tačiau Nidoje pas juos apsistodavo vos vienas kitas žmogus, atvykdavęs į komandiruotę ar kitais darbo reikalais. Vos Vyriausybei paskelbus žinią, žmonės kaipmat sujudo.

„Šiandien labai didelis naujų užsakymų skaičius. Kai pamatėme, koks uraganas užsakymų prasidėjo, iš pradžių nesupratome, kas darosi, galvojome, sistemos išprotėjo. Tik po to supratome, kad panaikino apribojimus. Žmonės tikrai to laukė, jau gegužės mėnesiui beveik nebėra vietų. Puolė tiesiog masiškai užsakinėti. Manau, mes nesame išskirtiniai, situacija turbūt visur panaši“, – sako Rytis.

Neringos meras neslepia, kad net pasiilgus svečių mažesniais mokesčiais turistų nevilios ir ekologijos mokesčiui lengvatos taikomos nebus. Spėjusiems atvykti iki gegužės 1 d. bus taikomas įprastas 5 eurų mokestis. Nuo gegužės 1 iki birželio 1 d. už automobilį jau teks mokėti 10 eurų, o labiausiai pamėgtas turistų laikas po birželio 1 dienos bus apmokestintas 30 eurų ekologiniu mokesčiu.

Palangos smulkiuosius verslus vienijančios Viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė sako, kad žmonės dar kiek sutrikę. Palanga prieš pat Velykas jau buvo atvira, tuomet prasidėjo masinė poilsio vietų paieška. Dėl Velykų metu Vyriausybės paskelbtų ribojimų dalis užsakymų buvo atšaukti, tačiau šios dienos žinia vėl sujudino pajūrio pasiilgusius žmones.

I. Valaitienė neslepia, kad atsidaryti neskuba tie, kurių didžioji dalis darbuotojų teikia maitinimo ir grožio bei kitas SPA paslaugas.

„Dalis žmonių rezervavo vietas jau prieš Velykas tikėdamiesi, kad šis ribojimas bus panaikintas nuo balandžio 6 dienos, ir jau rezervuojamas apgyvendinimas nuo balandžio 7 dienos. Restoranų, kavinių veikla dar draudžiama viduje, grožio ir SPA sektoriaus darbuotojų yra daug, jie prastovose, verslas skaičiuoja, kad bus laisvinami ribojimai palaipsniui, kaip ir pernai, tad dar atsargiai žiūri. Svarbi žinia ta, kad karantino negali planuoti ilgam laikui į priekį, tad tarptautiniu mastu buvo sušvelnintos sąlygos dėl rezervacijos – daugumai sistemų iškelta sąlyga, kad svečiams rezervacijos anuliavimas butų be baudų karantino metu“, – sako I. Valaitienė.

Palangoje turizmo srityje veikiantiems verslams iškelta viena sąlyga – visi, kurie nori duris atverti turistams, privalo vykdyti ne tik svečių kontrolę dėl atstumų laikymosi, bet ir stebėti darbuotojų būklę.

„Po šio judėjimo kontrolės panaikinimo tikrai daugiau viešbučių atsidarys. Tie viešbučiai, kurie dabar pradės dirbti, privalo testuoti visus darbuotojus, tai privaloma, jau niekas neklaus, ar jie nori tą daryti“, – atvirauja smulkiųjų Palangos verslininkų atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (195)