Pažadėjo ir nuvylė

R. Vainienė pasakoja, kad prieš Vyriausybei apsisprendžiant dėl karantino ribojimų laisvinimo, susitikime su Vyriausybės atstovais prekybininkams pažadėta, kad atsiverti jie galės jau balandžio 12-ąją.

„Mes buvome susitikę su Vyriausybės atstovais – premjere, ekonomikos ir inovacijų, sveikatos apsaugos ministrais – prieš tai buvusį penktadienį ir to susitikimo metu jau pačioje pradžioje premjerė pasakė, kad yra planuojamas atvėrimas, kad tas sprendimas bus teikiamas Vyriausybei svarstyti trečiadienį ir tokiu atveju prekybininkai atsivertų 12 dieną“, – laidoje „Savaitės įvykiai“ pasakojo R. Vainienė.

„Nuogąstavimas, kad vis tik tai yra sąlygininis sprendimas, jeigu situacija nepablogės, gal buvo kažkur tarp eilučių nutuokiamas, bet garsiai nebuvo įvardintas“, – pabrėžė ji.

Jos nuomone, neatverimo priežastimi greičiausiai tapo trečiadienį paskelbti antradienio duomenys, kurie parodė apie 300 atvejų šoktelėjimą, nors tikėtasi, kad Vyriausybė tam pasiruošusi.

„Mes tikėjomės, kad Vyriausybė jau buvo pasiruošusi ir įvertinusi, kad situacija gali blogėti, bet nepaisant to prekybą atverti“, – kalbėjo Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė.

Rūta Vainienė

Viruso židinių nedaug

R. Vainienė abejoja, kad prekybos vietų veikimas daro reikšmingą įtaką atvejų skaičiaus augimui.

„Didžioji dalis prekybos veikė ir epidemiologija nekoreliuoja su tuo veikimu. Maistininkai veikė visada, o kreivė svyravo. <…> 75 proc. įmonių yra maisto įmonės. Jos turi daugiausia parduotuvių ir tai yra didžiausio lankomumo prekybos vietos. Į tas parduotuves ikipandeminiais laikais kas dieną ateidavo milijonas pirkėjų, pandemijos metu srautas sumažėjo, bet dabar vėl atsigauna – 700–800 tūkst. pirkėjų kasdien.

Kokį srauto maišymąsi gali padidinti likę kokie 5 proc. prekybos centruose esančių įmonių, kurios siūlo didesnę kvadratūrą vienam pirkėjui, darbuotojų testavimą, dezinfekciją, ventiliaciją, srauto reguliavimą?“ – svarstė R. Vainienė.

Anot jos, didžioji dalis prekybos darbuotojų užsikrečia ne darbe, židinių prekybos įmonėse nedaug.

R. Vainienė taip pat priminė, kad didieji prekybos centrai pasiūlė papildomas priemones, kaip galėtų būti atverta prekyba.

„Prekybos centrams buvo liepta padaryti namų darbus, kaip jie tą savo patrauklumą sumažina. Ir jie tai pristatė nepriklausomai sveikatos ekspertų tarybai, kuri nustatė, kad su tokiomis saugumo priemonėmis veikti yra saugu“, – sakė R. Vainienė.

„Prekybininkai sako, dabar kiekvienas gelbėjasi, kaip kas gali. Labai nemalonu matyti atidarytas avarines duris, visokiais išradingais būdais vaizduojant įėjimą iš lauko“, – pridūrė ji.

R. Vainienės teigimu, argumentų, kodėl negali būti atverta visa prekyba, šiuo metu jau tiesiog nėra.

„Mums būdavo sakoma, kad reikia mažinti judumą, bet dabar panaikintas judėjiimo tarp savivaldybių draudimas, visi Palangoje. Mums nebeužtenka argumentų. Mūsų neįtikina“, – laidoje „Savaitės įvykiai“ kalbėjo Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (225)