Ragina nebebūti vergais

Šią savaitę daugybė klaipėdiečių savo pašto dėžutėse rado spalvingas skrajutes, kurių centre karikatūriškas S.Mavrodžio atvaizdas, širdį draskantis klausimas, ar skaitytojas nepavargo dirbti kaip vergas, ir raginimas tapti laisvu žmogumi.

Į akis krinta skaičius – 15 milijonų. Pasirodo, tiek žmonių, pasak skrajutės, jau išsivadavo iš vergovės.

Ko gero, daugelis šiuos spalvotus lapelius tiesiog išmetė kartu su kitais reklaminiais lankstinukais.

Ką nors galbūt šokiravo netaisyklinga lietuvių kalba parašytas tekstas. Dalis galbūt panaršė internete ir pasidomėjo, kas rašoma nurodytame tinklalapyje.

Kreipėsi į Lietuvos žmones

Tinklalapis pateikia ne vieną vaizdo įrašą. Čia galima pamatyti ir paties piramidės įkūrėjo kreipimąsi į Lietuvos gyventojus, reklaminį filmuką, kuriame studentą primenantis vaikinas dėsto, kuo geras šis būdas užsidirbti, bei tik vardu prisistačiusio vyro kalba.

Šis sklandžiai mintis dėstantis žmogus aiškina, kas 1993 m. sugriovė piramidę; kur septyniolika „Kamaz“ savivarčių išvežė kupiūras; kas pasigrobė už indėlininkų rublius įsigytas „Gazpromo“ akcijas. Jis siūlo ir būdus atgauti seniai prarastus pinigus.

Interneto svetainės naršytojai ne vieną kartą skirtingu šriftu ir spalvomis parašytais tekstais įspėjami, kad jos steigėjas pasilieka teisę savo nuožiūra keisti piramidės dolerio kursą, kad kiekvienas dalyvis gali prarasti savo pinigus ir negauti žadamų procentų.

Ne indėliai, o dovana

Teigiama, kad tai nėra bendrovė, nei investicinis fondas, o viso labo fizinių asmenų savišalpa ir dovanos vieni kitiems.

Be to, teigiama, kad pats S.Mavrodis yra ne kartą patyręs galvos traumą ir yra ligonis. Į jo lūpas įdėtos frazės apie tai, kad jis nesupranta, kaip veikia piramidė.

Tikra įžymybe tapęs S.Mavrodis keliuose vaizdo įrašuose pasakoja apie save, apie tai, kaip gerai jis supranta skurstančius žmones, kad dėl pernelyg didelio godumo ne vienas prarado savo indėlius.

Viename filmuke jis kalba iškėlęs rankas virš galvos, o interviu Ukrainos žurnalistui jis duoda mūvėdamas sportinėmis kelnėmis, apsiavęs šlepetes.

Panašu, kad šis vienų finansiniu genijumi, kitų – didžiausiu aferistu vadinamas vyras yra susikūręs paprasto ir atviro žmogus įvaizdį.

Tik akylas klausytojas ir skaitytojas supranta, kad jis pasako ne visą tiesą.

Stulbina žadamas pelnas

Kadangi pašto dėžutėje rastoje skrajutėje daugiau informacijos lyg ir nėra, kompiuterio nepažįstantys senoliai veikiausiai paskambins nurodytu telefono numeriu.

Juo atsiliepia vangiai kalbantis žmogus ir pasisako esąs Jaroslavas. Jis pasakoja jau tapęs šimtininku, giriasi nieko neveikdamas uždirbantis gerus pinigus.

Šitas su akcentu lietuviškai kalbantis vyras tikina, kad piramidė veikia 50-tyje pasaulio šalių ir vienija 30 milijonų žmonių.

Jis primygtinai agituoja registruotis ir net neįnešus indėlio netrukus gauti uždirbtų pinigų.

Jaroslavas atskleidė, kad už indėlį, padėtą mėnesiui, žadama 20 proc., už 3 mėnesių indėlį – 45 proc., 6 mėnesių – 55 proc., o metinį indėlį – visi 65 proc.

Vyras tikino, kad norintis dar daugiau uždirbti piramidės dalyvis gali tapti dešimtininku, bet tam turi privilioti ne mažiau kaip septynis naujus narius.

Vos užsiminus apie tai, kad prieš du dešimtmečius neigiamame kontekste skambėjusi S.Mavrodžio pavardė verčia baimintis ir abejoti reikalo švarumu, vaikinas suskubo įtikinėti, kad šis žmogus buvo nekaltas ir pats labiausiai nukentėjo nuo teisėsaugos.

Baiminasi aiškinti gyvai

Interneto tinklalapyje nurodyti penki Lietuvos vėliavos spalvomis pažymėti vardai, prie kurių pateiktas vienas telefono numeris.

Juo paskambinus atsiliepė Darius ir tikino nieko negalintis papasakoti apie piramidę, esąs viso labo portalo administratorius.

Vaikinas prasitarė, kad pastaruoju metu visi vengia gyvai kalbėti telefonu, nes bijo policininkų ir žurnalistų, mat pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Darius, kaip ir Jaroslavas, primygtinai patarė registruotis internetu, tada į visus dominančius klausimus bus atsakyta elektroniniu laišku.

Be to, pašnekovas ragino atidžiai išstudijuoti tinklalapyje pateikiamą informaciją.

Tyrimą inicijavo bankas

Ikiteisminis tyrimas pradėtas šiemet kovo 21 d. Jį pradėjo Generalinės prokuratūros prokuroras Regimantas Žukauskas.

Prokuroras gavo Lietuvos banko pranešimą apie galimai nusikalstamą veiklą, finansinės sistemos „MMM-2011“ vardu vykdomą elektroninėje erdvėje bei agresyvioje išorinėje reklamoje.

Aiškinamasi, ar tai nėra neteisėta finansinė veikla.

Tyrimą atlieka sostinės Vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, jį koordinuoja Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai.

Kol kas nukentėjusiųjų nuo „MMM-2011“ veiklos nenustatyta.

Paklaustas, ar teisėtai elgiasi platinantieji skrajutes, agituojančias jungtis prie finansinės piramidės, prokuroras R.Žukauskas tikino, jog tokie veiksmai neužtraukia baudžiamosios atsakomybės.

Įstatymas numato procesinį sprendimą dėl apysunkio nusikaltimo tyrimo priimti per tris mėnesius, tad birželio pabaigoje turėtų tapti aišku, ar Lietuvos pareigūnai „MMM-2011“ veikloje įžvelgė nusikaltimo požymių.

„Tyrimo tikslas išsiaiškinti, ar tikrai viskas daroma teisėtai, kaip teigia dalyvaujantieji piramidėje. Klaustukų ir abejonių turime“, – teigė prokuroras R.Žukauskas.

Latviai neįteisino

Pareigūnai aiškinasi žmonių, kurių telefonų numeriai nurodomi skrajutėse bei tinklalapyje, vaidmenį ir veiklos teisėtumą.

Prokuroras neslėpė, kad pirmiausias tyrimo tikslas yra apsaugoti Lietuvos žmones nuo galimų praradimų bei apgaulės.

Ar pareigūnams pavyks rasti už ką nubausti kaltuosius, jei tokie bus nustatyti, kitas klausimas.

Baltarusijoje, R.Žukausko žiniomis, piramidės veikla uždrausta. Latvijoje atgimusi MMM bandė įteisinti savo veiklą, tačiau vietos Teisingumo ministerija nedavė tam leidimo.

„Ekonominiu sunkmečiu visada padidėja žmonių tikėjimas visokiais finansų genijais bei burtininkais. Kita vertus, S.Mavrodis jau įrodė, kad sugeba manipuliuoti žmonių nuomone ir elgesiu. Šiandien jis tai daro itin įtaigiai demonstruodamas savo tariamą “sąžiningumą„. Juk jis perspėja, kad žmonės, investavę savo pinigus į MMM 2011, gali jų neatgauti, kad yra teistas už sukčiavimą. Jis net nurodo, kad žaidimo sąlygas nustato pats, kad gali bet kuriuo metu keisti JAV dolerio ir MMM dolerio kursą. Be to, vykdoma itin agresyvi reklama“, – teigė prokuroras R.Žukauskas.

Užteko ir savų mulkintojų

Nors praėjusio šimtmečio dešimtajame dešimtmetyje patikėjusiųjų MMM herojaus Lionios Golubkovo sėkme buvo ir Lietuvoje.

Tačiau nei sostinėje, nei Klaipėdoje dirbantys prokurorai nepamena, kad 1993-iaisiais dėl piramidės veiklos Lietuvoje būtų keliama byla.

Klaipėdos apygardos prokuratūros senbuvis, vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Vytautas Jurkevičius nepamena, ar klaipėdiečiai prieš 20 metų nukentėjo nuo S.Mavrodžio piramidės.

Ko gero, čia buvo gana daug savų aukso kalnus žadėjusių pinigų viliotojų.

V.Jurkevičius puikiai pamena, kaip prie „Viktorijos“ viešbučio driekėsi eilės lengvatikių, tikėjusių, kad per metus už indėlį gaus 80 proc. palūkanų.

Tada prokuroras pats atkalbėjo pagyvenusią kaimynę nuo pagundos ir netrukus sulaukė jos nuoširdžios padėkos.

„Tiek tada, tiek dabar atsiranda naivuolių, tikinčių, kad sąžiningai įmanoma uždirbti šimtą procentų palūkanų“, – stebėjosi V.Jurkevičius.