„Pastaruosius metus stebime kryptingas tendencijas, kad kremavimas tampa vis labiau paklausus, ypač didmiesčiuose. Iki šiol vilniečiams bei aplinkinių regionų gyventojams galimybės kremuoti arčiau gyvenamosios vietos nebuvo, o dabar galima bus patogiai ir oriai atsisveikinti su velioniu, sutaupant brangaus laiko kelionei. Pagaliau ir Lietuvos sostinėje turėsime tokią galimybę.

Štai mūsų kaimynų sostinės, Rygos, apylinkėse krematoriumas atidarytas jau prieš bene 17, o Taline – prieš 30 metų“, – komentuoja Arnas Vildžiūnas, naujo „Cremains“ krematoriumo ir „Re Verum“ laidojimo paslaugų grupės vadovas.

Vilniuje, Lentvario g. 15B, įkurto krematoriumo projektas pradėtas 2016 m. Skaičiuojama, kad į krematoriumą, kurio bendras plotas – virš 640 kv. metrų, investuota apie 4 mln. eurų.

„Šiuo metu galime drąsiai sakyti, kad esame vienas moderniausių krematoriumų. Čia įdiegėme šiai dienai geriausią įrangą, kurią galima įsigyti rinkoje. Pasirinkome vokišką techniką, kuri dažnu atveju net dvigubai brangesnė už alternatyvius pasiūlymus, bet pasižymi itin aukšta kokybe ir patikimumu. Ypatingą dėmesį skyrėme oro filtravimo sistemai, kuri sudaro bene pusę visos įrangos kainos. Tvari ir atsakinga veikla mums yra itin svarbi“, – sako A. Vildžiūnas.

Kaip skelbia lrytas.lt, laidojimo namai nusprendžia galutinę kainą, tačiau, pasak A. Vildžiūno, tik kremavimas kainuoja apie 400 eurų, bet visos išlaidos su karstu, velionio paėmimu ir kita sudaro nuo 600 eurų.

„Re Verum“ duomenimis, Lietuvoje apie 30 proc. mirusiųjų yra kremuojama.

„Didesnė kremacijų paklausa juntama didmiesčiuose. Mažuose miesteliuose žmonės dar kiek labiau konservatyvūs, labiau laikosi senų papročių. Tačiau bendras poreikis stabiliai auga ir augti mes tikrai turime kur – štai vakarų Europoje kremuojama net iki 70 proc. visų mirusiųjų. Augantį poreikį pirmiausia sąlygoja laidojimo vietų trūkumas, estetika, patogumas ir kaštai“, – komentuoja A. Vildžiūnas.

„Re Verum“ laidojimų paslaugų grupė veikia nuo 2016 metų. Šiuo metu jai priklauso 8 laidojimo namai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Plungėje ir Šiauliuose bei „Cremains“ krematoriumai Vilniuje ir Klaipėdoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)