Kinijos PPO „prekybos politikos peržiūra“, kuri buvo suplanuota dar prieš įsiplieskiant konfliktui tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų, tapo dar vienu ekonominės konfrontacijos frontu.

Ataskaitoje, pateiktoje prieš trijų dienų trukmės peržiūrą, Kinija tvirtino buvusi „stipria laisvosios prekybos šalininkė“ nuo prisijungimo 2001-aisiais, šalis taip pat pabrėžė įvykdžiusi „visus savo įsipareigojimus“.

Tačiau vienas pirmųjų kalbėjęs JAV ambasadorius Dennisas Shea tikino, kad Kinija išnaudojo savo narystę bei kitas šalis. Anot jo, jei nebus jokių pokyčių, Kinija sužlugdys PPO.

„Kinijos nesugebėjimas pilnai priimti atviros, į rinką orientuotos politikos privalo būti aptartas, arba PPO viduje, arba už organizacijos ribų. Šis svarstymas daugiau nebegali būti atidėliojamas“, – sakė D. Shea, pasak JAV misijos paskelbtų iš anksto paruoštų pastebėjimų.

„Kad PPO liktų reikšminga tarptautinei prekybos sistemai, reikalingi pokyčiai“, – pridūrė jis.

Tai, kaip Kinija laikosi PPO nuorodų, yra vienas pagrindinių konflikto šaltinių, ypač tai, jog Kinijoje, manoma, privačios įmonės susilaukia finansinės valstybės paramos.

„Kinija teikia didžiules, rinką iškreipiančias subsidijas bei valstybės pagalbą įvairiomis kitomis formomis, siekiant palaikyti vietinę pramonę“, – piktinosi D. Shea.

Jis pabrėžė, kad nors PPO taisyklės kai kuriais specifiniais atvejais leidžia tam tikrą valstybių pagalbą įmonėms, Kinijos metodai iškreipia rinkos sąlygas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ne kartą reiškė pasipiktinimą, kad Kinija toliau PPO yra traktuojama kaip besivystanti šalis.

Tviteryje balandžio mėnesį prezidentas skundėsi, kad besivystančios šalies statusas leidžia Kinijai „gauti didžiules privilegijas ir pranašumą, ypač prieš JAV.“

Sausį JAV prekybos biuro išleistoje darbotvarkėje buvo teigiama, kad PPO privalo keisti savo „savarankiško paskelbimo“ politiką besivystančioms šalims, kad tokios didžiosios pasaulio ekonomikos kaip Kinija ar Indija nebegautų lengvatinio režimo, kuris turėtų būti skirtas vargingiausiai gyvenančioms pasaulio valstybėms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją