Komisijos paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad 2017 metų biudžeto plano projektas gali neatitikti Stabilumo ir augimo pakto nuostatų, kokiu tempu reikia mažinti biudžeto deficitą.

Pasak laikinosios finansų ministrės R. Budbergytės, EK kol kas laukia, ar naujoji Vyriausybė tęs socialinio modelio įgyvendinimą, o dabartinis perspėjimas nieko nereiškia.

„Tai, ką šiandien pasakė Europos Komisija, nieko nereiškia. Ji nepadarė jokios išvados. Gruodžio 3 dieną vyksta Europos Sąjungos ir euro grupės finansų ministrų posėdis, ten ir bus svarstomas projektas, kuris yra pateiktas, o dabar svarbiausia iš tiesų nevertinti to, ką pasakė Europos Komisija.
Mes tai galvojame, kad mes paruošėme labai gerą valstybės biudžeto projektą su labai geru deficitu - kaip ir buvo numatyta iki 1 proc. ne struktūrinio, o nominalaus valstybės biudžeto deficito, ir kad iš tiesų toks projektas leidžia mums užtikrinti tvarius viešuosius finansus“, - trečiadienį žurnalistams sakė R. Budbergytė.

Pasak jos, kai EK pradės vertinti socialinį modelį, o ne vien biudžeto projektą, tada vertinimas bus geresnis.

„Kai ji pradės vertinti, ar socialinis modelis yra struktūrinė reforma, tuomet mes labai tikimės, kad Komisijos vertinimas turėtų pasikeisti, kad ji pasakytų, kad ši reforma yra struktūrinė, todėl mažėja ir struktūrinis, ir nominalus BVP“, - tikino R. Budbergytė.

Lietuvos Finansų ministerija teigia, kad rizikos nukrypti nuo reikalavimų gali nelikti, jei Briuselis leis pasinaudoti išlyga dėl socialinio modelio, kurį prašoma pripažinti svarbia struktūrine reforma. Komisija tai ketina svarstyti, kai biudžetą pakartotinai pateiks naujoji Lietuvos Vyriausybė.

Anot Lietuvos pareigūnų, atnaujintą projektą naujoji Vyriausybė Komisijai ir euro grupei turėtų pateikti gruodžio mėnesį.

Kandidatu į finansų ministrus įvardijamas Stasys Jakeliūnas BNS teigė nekomentuosiantis EK perspėjimo, nes nėra su juo susipažinęs, be to, dar nėra ministras.

EK pranešė, kad Lietuva prašo išimties dėl struktūrinių reformų. Galutinis vertinimas, ar į Lietuvos biudžeto deficitą galima pažvelgti lanksčiau, bus atliktas kartu su 2017 metų stabilumo programos vertinimu.

Lietuva prašo didesnio biudžeto deficito, nes ketina įgyvendinti naują socialinį modelį, kurio išlaidos siektų 0,6 proc. (apie 250 mln. eurų) iš prognozuojamo 0,8 proc. BVP valdžios sektoriaus deficito.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)