Tiesiai arčiau, bet aplinkui pigiau

Svietlyj mieste besiplečianti aliejaus perdirbimo įmonė apie „Ast­ros” gaminius sužinojo iš kitų Kaliningrado srities maisto pramonės gamintojų, kuriems ji yra gaminusi talpyklas alkoholio, pieno pramonei.

Penkiolika talpyklų naujam užsa­kovui „Astra” suprojektavo ir pagamino per keturis mėnesius ir praėjusią savaitę išgabeno užsakovams į Svietlyj miestą. Projekto vertė – 1 mln. 600 tūkst. litų. Trijų talpyklų matmenys buvo itin dideli – 5,10 metro pločio ir 5,12 metro aukščio, todėl visas jas teko vežti į Klaipėdą, ten krauti į laivą, plukdantį į Kaliningrado sritį.

Kaip sakė „Astros” marketingo direktorius mokslų daktaras Vaidas Liesionis, automobilių keliais gabenti buvo nenaudinga, geležinkeliais – neįmanoma, tad su šiuo užsakymu išėjo taip – „tiesiai arčiau, bet aplinkui pigiau“. Į Kaliningradą iš Klaipėdos „Astros” gaminius plukdė laivas „Atlantica Hav” su Bahamų vėliava.

„Astros” specialistų pastebėjimu, dažnai mūsų valdžia skaičiuoja tik tiesiogines pajamas – sumokėtus gamintojų mokesčius į biudžetą, bet neįvertinama, kiek jie duoda uždirbti kitoms įmonėms. Pavyzdžiui, dabartiniu atveju daug darbo teko ir vežėjams, krovinius lydintiems ir gabenimų saugą užtikrinantiems policininkams, elektrikams, kurie atjunginėjo elektros linijas, nes šios kliudė vežti itin dideles talpyklas, ekspedijavimo, krovos įmonėms, draudimo kompanijoms. Kitaip sakant, tokį užsakymą atliekanti bendrovė darbo duoda ne tik saviems darbuotojams, bet ir kitoms įmonėms, visa tai ženkliai prisideda prie nedarbo mažinimo bei šalies bendrojo vidaus produkto didinimo.

Penkiolikos talpyklų gamybos projektui vadovavo „Astros” projektų vadovas Rimantas Špelveris. Jas gaminant darbavosi gamybos vadovas Arūnas Juknevičius ir jaunas jo pavaduotojas Paulius Brancevičius, taip pat konstruktoriai Vytautas Navickas, Aleksandras Protasovas, Jelena Samochina, Rytis Raudys, Albinas Minkevičius.

Tai buvo didžiausias „Astros” užsakymas Kaliningrado srityje pirmąjį šių metų pusmetį. V.Liesionio tvirtinimu, minėtos talpyklos buvo gaminamos pagal britų firmos suprojektuotą aliejaus perdirbimo procesą, gamybai panaudotos suomiškos, vokiškos ir itališkos medžiagos bei komponentai.

„Astros” užsakovas Svietlyj mieste užsisakė dar keturis gaminius ir jau diskutuojama dėl tolesnio bendradarbiavimo.

Apyvarta beveik tokia pat kaip pernai

Mašinų gamykla daugiau kaip 85 proc. savo produkcijos – daugiausia nerūdijančio plieno talpyklų – eksportuoja. Pirmąjį šių metų pusmetį didžiausia „Astros” eksporto dalis teko Rusijai – apie 26 proc., paskui pagal eksportą rikiuojasi Prancūzija, Švedija, Norvegija ir Šveicarija. Lietuvoje šiemet liko vos šiek tiek daugiau nei 10 proc. mašinų gamyklos gaminių.

Pastaruoju metu aiškiai didėja ir mašinų gamyklos gaminamų dujas generuojančių šildymo katilų eksportas į Vakarų Europą, nes tam kelią atvėrė neseniai baigta itin žemas išmetamųjų dujų emisijas patvirtinanti sertifikacija bei atnaujintas dizainas, už kurį gamykla gavo „Gero dizaino“ apdovanojimą, kurį suteikė pramoninio dizaino asociacija „Lietuvos dizaino forumas”. Dalį katiluose įdiegtų techninių naujovių „Astra“ užpatentavo.

Per pirmąjį šių metų pusmetį „Astros” apyvarta – 23 mln. 500 tūkst. litų. Pernai per tą patį laikotarpį ji buvo maždaug 500 tūkst. litų mažesnė.