Bendrovė teigia, kad pastaruoju metu sulaukė informacijos iš kai kurių pieno, duonos miltų ir kruopų tiekėjų, kad planuojama branginti dalį produkcijos rugsėjo pabaigoje ir spalio pradžioje.

„Iš tiekėjų sulaukiame argumentų, kad kainos yra keliamos dėl brangstančių žaliavų, tačiau norime gauti tikslesnės informacijos - kokios konkrečios žaliavos ir kiek pabrango, kokią produkto kainos dalį tai sudaro”, - sakė „Iki” generalinis direktorius Marcelis Harasztis, teigiantis, kad bendrovė kreipsis į tiekėjus, siekdama išaiškinti, kodėl didėja kainos.

Prekybos tinklo „Iki” duomenimis, rugsėjį tiekėjai miltų kainas padidino iki 40 proc., grikių ir makaronų – iki 25 proc., aliejaus ir kavos – apie 15 proc. Kai kuriuos pieno produktus tiekėjai pabrangino 2-6 proc., o kai kuriuos duonos gaminius – apie 10 proc.

Primename, kad anksčiau premjeras Andrius Kubilius tvirtino nematąs objektyvių priežasčių, kodėl turėtų didėti maisto kainos, tuo tarpu žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius kaltinimus žeria perdirbėjams ir prekybininkams. Kainų didėjimo dinamiką per porą savaičių turėtų išnagrinėti ir Konkurencijos taryba (KT).

„Turiu pasakyti vieną dalyką – mes iš esmės nematome objektyvių priežasčių, kodėl, bendriausia prasme, maisto produktų kainos turėtų didėti. Galbūt yra atskiri produktai, pavyzdžiui, grikiai, lašišos, kur dėl objektyvių priežasčių yra pakilimas“, - yra sakęs premjeras.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Marius Busilas DELFI sakė, kad prekybininkų maržos pastaruoju metu nedidėjo, o kai kuriais atvejais ir mažėjo. Jo tvirtinimu, prekių kainos lentynose didėja tiekėjų sprendimu.

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, mažmeninėje prekyboje per metus labiausiai – iki 75,9 proc. – brango grikių kruopos, iki 28,8 proc. – Atlanto lašišos, iki 25,1 proc. – geriamasi pienas, iki 10,8 proc. – juoda duona.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją