Kaip patikino A. Lukašenka, Baltarusija šiuo klausimu remiasi susitarimais, pasiektais per pastaruosius pokalbius telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Su Rusijos prezidentu kalbėjomės apie apsaugą, kaip jis pats įvardijo, Rusijos rinkos apsaugą. Tai reiškia, jog mes privalome vykdyti savo įsipareigojimus apsaugant sąjungos rinką (mes turime bendrą muitų erdvę) nuo prekių iš Vakarų tranzito per Baltarusiją į Rusijos teritoriją. Jeigu Rusija priėmė sprendimą uždrausti konkrečių produktų importą, mes minėtųjų prekių tranzitu per Baltarusiją į Rusiją jų įleisti neturėtumėme“, - teigia Baltarusijos prezidentas.

A.Lukašenka pažymėjo, jog muitinės tarnyboms jau davė reikiamų nurodymų, tačiau pabrėžė, kad ši kontrolė Baltarusijos rinkos būklei nepakenks.

„Kalbant apie mūsų vidaus rinką, mes šį klausimą aptarėme atskirai. Tai mūsų vidaus reikalas. Mums reikia lenkiškų obuolių – mes juos perkame, tačiau ne Rusijai, o dėl mūsų vidaus rinkos. Reikia kokių nors vokiškų delikatesų – juos perkame, jeigu tik yra vidaus paklausa. Reikia ką nors gaminti? Perkame ir gaminame. Todėl šiuo atveju apie vidaus rinką kalbėti nėra ko“, - pažymi Baltarusijos prezidentas.

Baltarusijos prezidentas taip pat sakė, kad „šiuo klausimu privalome būti sąžiningi ir, kaip ir žadėjome, santykiuose su Rusija tvarkingai laikytis numatytos politikos“. Be to, A. Lukašenka atkreipė Baltarusijos premjero Michailo Miasnikovičiaus dėmesį į prie sienos nusidriekusias eiles ir paprašė rūpintis žmonėmis, kurie ten šiuo metu yra.

„Sprendimas priimtas iš anksto neperspėjus, netikėtai. Prie sienos susikaupė daug automobilių, šaldytuvų, tarp jų ir gabenantys greitai gendančius produktus. Pirmiausia tai juk mūsų ir Rusijos vežėjai – vairuotojai, ekspeditoriai. Visų antra, už prekes sumokėta, sutvarkyti dokumentai. Visų trečia, būtų tiesiog negražu, jeigu mes su tais žmonėmis elgtumėmės negerai“, - mano A. Lukašenka.

A.Lukašenka pareiškė, kad jau perspėjo muitų komiteto pirmininką: „Reikia veikti taip: jeigu vėžėjas į Rusiją vežė prekių, o ten jų nepriima, reikia pasiūlyti prekes parduoti mūsų šalies teritorijoje arba perimti produktus perdirbimui. Kitaip tariant, elgtis būtina labai apgalvotai, kalbu apie vežėjus iš Vakarų – situaciją reikia spręsti žmogiškai. Manau, jog tai Rusijai nepakenks. Toks elgesys neprieštarauja susitarimams, dėl kurių esame įsipareigoję“.

Tokios pat pozicijos laikosi ir kitas Muitų sąjungos valstybė Kazachstanas.

Kazachstano prezidento Nursultano Nazarbajevo spaudos tarnyba po prezidento pokalbio su Rusijos vadovu paskelbė: „Tai (draudimas importuoti žemės ūkio produkcija) - vienpusė Rusijos priemonė, ji neapima kitų šalių – Muitinų sąjungos narių ir bendros ekonominės erdvės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1082)