Šiuo metu, iki rugsėjo 1-osios, įsigyti galima ne didesnės nei 1600 W galios siurblius. Sugriežtėjęs reguliavimas veikia ir pirkėjų elgesį, pastebi buitinės technikos pardavėjai, rašoma pranešime spaudai.

Prekybininkų teigimu, populiariausias pirkėjų klausimas pastaruoju metu – kokia yra patikusio dulkių siurblio variklio galia.

Paaiškinti, kodėl žmonės domisi siurblių galingumu, nesudėtinga: nuo rudens visoje Europos Sąjungoje, taip pat ir Lietuvoje, pirkti ir parduoti bus galima tik tokius dulkių siurblius, kurių variklių galia ne didesnė nei 900 W. Šiuo metu, iki rugsėjo 1-osios, įsigyti galima ne didesnės nei 1600 W galios siurblius.

Pasak prekybos tinklo „Avitela“ Komercijos skyriaus vadovės Eglės Boumezbeur, lietuviai siurblio darbo efektyvumą sieja su jo galingumu, todėl yra pastebimas nemažas pirkėjų susidomėjimas galingesniais siurbliais, kurių neliks po rugsėjo 1 d.

„Žmonių sąmonėje dar gajus įsitikinimas, kad kuo galingesnis siurblys, tuo jis geriau siurbia, tuo geriau išvalo. Todėl žinia, kad galingų siurblių nebeliks, pirkėjus verčia suskubti apsipirkti. Tie, kam svarbus dulkių siurblių galingumas, ir įsigyti naują buvo planuose, pasistengė siurblį nusipirkti anksčiau. Pastebime, kad dulkių siurblių pardavimai per pastarąjį metų ketvirtį išaugo beveik 25 procentais“, – pranešime spausai sako E. Boumezbeur.

Pasak prekybos tinklo „Kesko Senukai“ buitinės technikos komercijos direktoriaus Pauliaus Palinausko, dulkių siurblių pirkėjai yra suaktyvėję.

„Pastaruoju metu jaučiamas dulkių siurblių pardavimų suaktyvėjimas, ypač nuo antrojo šių metų ketvirčio. Pardavimų augimas siekia daugiau kaip 20 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais“, – skaičiuoja P. Palinauskas.

Galingumas svarbu, bet renkasi ir pagal kitus kriterijus

Pasak E. Boumezbeur, prie inovacijų priprantantys dulkių siurblių naudotojai nebesitaiksto su anksčiau įprastomis situacijomis, kai siekiant idealios tvarkos siurbti reikėdavo vėl ir vėl. Dabar jiems svarbiausia dulkių siurblių valymo kokybė. Nepriekaištingai išsiurbti namus žmonės nori iš pirmo karto, mėgautis tvarka – kaip įmanoma ilgiau.

„Visiems be išimties yra svarbu švara ir patogumas naudotis. Todėl dabar atėjo laikas naujai siurblių kartai – kotiniams dulkių siurbliams. Taip yra dėl to, kad vientisos erdvės būstuose padidėjo, – sako vadovė. – Tvarkymasis nebėra tik šeštadienio reikalas, siurblys paimamas į rankas dažniau. Todėl noras, kad siurblys būtų kompaktiškas, visada „po ranka“ ir manevringas, irgi labai svarbus. Beje, dulkių siurbliai-robotai šiuo metu taip pat yra įdomūs pirkėjams. Jie svarsto ir apie tokį sprendimą.“

Pokyčiai žymi tendenciją

Pasak „Electrolux“ atstovo Lauryno Skruibio, nuo rugsėjo 1 d. laukiančios naujovės yra kurį laiką vyraujančios tendencijos tęsinys.

„Pokyčiai dulkių siurblių rinkoje – stabili ir kryptinga tendencija. Dar neseniai prekiavome siurbliais, kurių variklių galia siekė net iki 2400 kW, ir tai buvo norma, o valymo kokybės ar oro filtravimo efektyvumo niekas nežinojo. Reikėjo laiko, kad vartotojai priprastų prie taupesnės, bet efektyvesnės technikos.

Dabar gamintojai privalės ypatingai pasitempti – maksimali leistina galios riba bus tik 900 kW, bet ir sumažinus elektros sąnaudas net iki 350 kW ar 300 kW jie turės išlaikyti kitas reglamentuojamas savybes. Nauji numatomi pokyčiai žymi tęstinumą ir yra sveikintini – neabejotinai svarbu yra mažinti sąnaudas, tačiau tuo pačiu ir nepamiršti esminės dulkių siurblių funkcijos: valymo. Vartotojai jau greitai pamatys inovacijų teikiamą naudą“, – pranešime spaudai svarsto L. Skruibis.

Primename, kad pagal Europos Sąjungos reikalavimus nuo rugsėjo 1-osios prekyboje neliks galingesnių nei 900 W siurblių. Tai daroma siekiant padidinti energijos naudojimo efektyvumą bei įgyvendinti ekologinio projektavimo reikalavimus, kuriais siekiama sumažinti neigiamą poveikį aplinkai per visą produkto gyvavimo ciklą.

Naujieji reikalavimai nebus taikomi šlapiojo valymo dulkių siurbliams, šlapiojo ir sausojo valymo dulkių siurbliams, baterijomis varomiems dulkių siurbliams, automatiniams dulkių siurbliams (robotams), pramoniniams dulkių siurbliams arba centrinėms dulkių siurbimo sistemoms, grindų blizgintuvams, lauko dulkių siurbliams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)