Dvi didžiausios šokoladą gaminančios bendrovės – „Mars Inc.“ ir „Barry Callebaut“ – pareiškė, kad mes ritamės link šokolado krizės. Jų teigimu, tai parodo du veiksniai: pagaminama vis mažiau kakavos, o šokoladą vartoja vis daugiau žmonių, praneša „The Week“.

2013 m. vartotojai suvalgė apie 70 tūkst. metrinių tonų daugiau šokolado, nei buvo pagaminta, praneša „The Washington Post“, o 2020 m. deficitas gali siekti iki 1 mln. metrinių tonų. Dramblio Kaulo Krantas ir Gana užaugina daugiau nei 70 proc. pasaulio kakavos pupelių, o dabar abiejose šalyse siaučia sausra, kuri kenkia derliui. Lyg to būtų negana, 30–40 proc. pasaulio kakavos derliaus sunaikino grybelio sukeliama puvinio liga.

Šokolado paklausa pasaulyje nemažėja, o kai kurios šalys, pavyzdžiui, Kinija, šio saldumyno suvartoja vis daugiau. Taip pat populiarėja juodasis šokoladas, kuriam pagaminti reikia daug daugiau kakavos.

Tyrėjai mėgina sukurti augalus, kurie užaugintų daugiau kakavos pupelių nei tradiciniai kakavmedžiai, tačiau bėda ta, kad šokoladas, pagamintas iš tokiu būdu užaugintų pupelių, neturi įprasto sodraus skonio.

Vienintelė išeitis – jau dabar prisipirkti kuo daugiau šokolado atsargų ir gerai jas paslėpti, kad niekas nerastų, nežinia, kiek ironiškai, kiek rimtai teigia publikacijos autoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)