Pagal naująją metodiką infliacija šalyje sudarė 3,7 proc. - šis rodiklis beveik nesiskiria nuo nepriklausomų vertinimų. Pastaruoju metu Argentinos vyriausybė buvo kaltinama infliacijos duomenų falsifikavimu. Valdžia tvirtino, kad vartojimo kainos auga vidutiniškai 10 proc. per metus, kai tuo tarpu nepriklausomais vertinimais, rodiklis siekė apie 30 proc. per metus.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF), kuris ne kartą kritikavo Argentinos infliacijos skaičiavimo metodiką, pažadėjo panagrinėti statistikos rengimo pokyčius.

TVF ir Argentinos santykiai pablogėjo 2001 metais, kai Lotynų Amerikos šalis atsisakė mokėti skolas. Tuometinis Argentinos prezidentas Nestoras Kirchneris kaltino Fondą diktatūra ir tvirtino, kad Argentiną ištiko krizė dėl TVF politikos.

2007 metais N. Kirchneras radikaliai pakeitė nacionalinės statistikos tarnybos personalą. Nuo tada oficialūs infliacijos duomenys ėmė skirtis nuo nepriklausomų vertinimų. Vadovaujant naujajai šalies prezidentei Cristinai Kirchner - buvusio šalies vadovo žmonai - ekonomistams buvo skiriamos baudos už nepriklausomas infliacijos prognozes. Atskirais atvejais ekspertams buvo netgi pareikšti baudžiamieji kaltinimai.

2012 m. pabaigoje žiniasklaida rašė, kad TVF gali taikyti Buenos Airėms sankcijas dėl statistikos manipuliacijų. Netgi buvo svarstoma galimybė pašalinti valstybę iš Didžiojo dvidešimtuko (G20).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)