Palyginus su Lietuva, kur egzistuoja tik dvi pensijų rūšys – valstybinis draudimas ir privati kaupiamoji pensija, JK pensijų sistema yra labai įvairi ir gerokai komplikuota. Tarp jų ir kai kada milijonus svarų siekiančios profesinės pensijos, kurias savo darbuotojams skiria darbdaviai, ir asmeninės pensijos, kurias privačiuose fonduose kaupia pats darbuotojas, ir pensijos per tarpininkus, kai sumokėjęs tam tikrą mokestį gali įsigyti pensiją iš komercinių finansinių įmonių.

Galimybių sočiai senatvei kaupti įvairove naudojasi nemažai žmonių, kurie kiekvieną atlikusį pinigėlį atsideda ateičiai, kad sulaukę pensinio amžiaus galėtų keliauti po pasaulį ir mėgautis gyvenimu.

Tačiau labai didelė dalis žmonių senatvei papildomai nekaupia ir kliaujasi valstybine pensija. Tad kokio dydžio yra dabar ir kokio dydžio bus naujoji, nuo kitų metų balandžio įsigaliosianti valstybinė Anglijos pensija bei kokios galimybės ją gauti čia dirbantiems lietuviams?

Kaip žinia, teisę gauti valstybinę pensiją turi visi, kurie moka socialinio draudimo mokesčius. Tie mokesčiai yra privalomi ir paprastai atskaičiuojami iš kiekvieno legaliai dirbančio asmens atlyginimo.

Na, o tie, kas dirba sau, yra selfemploidai, kalbant Anglijos lietuvių žargonu, ir socialinio draudimo mokesčius moka savanoriškai. Pagal tas įmokas ir yra apskaičiuojama valstybinė pensija.

Šiuo metu valstybinė pensija Anglijoje siekia beveik 116 svarų per savaitę. Tiems, kurie pensinio amžiaus sulauks po 2016 m. balandžio mėnesio, ji bus ne mažesnė nei 148 svarų per savaitę. Tiesa, kad gautum pilną valstybinę pensiją, šiuo metu reikia turėti 30 metų darbo stažą, o nuo kitų metų balandžio – 35-erių.

Tačiau pilną darbo stažą pasiekusių ar pasieksiančių lietuvaičių Anglijoje ne tiek jau daug. O kaip su tais, kurie čia dirbo tik keletą metų? Ar jie turi teisę į valstybinę pensiją ir kokia ji bus?

Pagal Anglijos įstatymus, kad gautum valstybinę pensiją šioje šalyje turi būti išdirbęs ir socialinį draudimą mokėjęs mažiausiai 10 metų. Įsidėmėtina, kad bedarbystės periodas, kai gaunama bedarbio pašalpa, bei nedarbingumo dėl sveikatos laikas irgi įsiskaito.

Be to, jeigu dėl kokių nors priežasčių socialinis draudimas buvo mokėtas su pertrūkiais arba atėjus pensiniam amžiui tų įmokų nepakanka, Anglijos socialinio draudimo sistema suteikia galimybę savanoriškai įmokėti trūkstamą sumą ir gauti valstybinę pensiją.

Anglijos lietuvių žiniasklaidoje ne kartą pastebėjau klaidinančią informaciją, kad užtenka čia išdirbti 10 metų ir jau galima džiaugtis didesne nei šimto svarų pensija per savaitę. Nepasiduokit pagundai ir nepasakokit pasakų kitiems. 115 svarų per savaitę dabar, o 148 svarų nuo kitų metų balandžio gaus tik tie, kas turės pilną darbo stažą.

Reikalavimas čia būti išdirbus ne mažiau kaip 10 metų reiškia, kad po to įgyjama teisė į valstybinę pensiją, tačiau jos dydis yra tris kartus mažesnis negu pilna valstybinė pensija. Taigi, šiuo metu pensinio amžiaus sulaukęs (vyrams – 65 m., moterims – 62 m.) ir jau 10 metų Anglijoje dirbęs bei mokesčius mokėjęs lietuvis gali tikėtis ne daugiau kaip 42 svarų per savaitę.

Ne stebuklai, bet, palyginus su lietuviška pensija, kurios minimumas – 108 eurai per mėnesį, ne taip jau blogai. Juolab, kad dažnas šiuo metu Anglijoje gyvenantis ir prie pensinio amžiaus artėjantis lietuvis kažkiek yra dirbęs ir Lietuvoje ir tą minimalią lietuvišką pensiją irgi yra užsidirbęs. Abi pensijas sudėjus išeitų kiek didesnė nei vidutinė lietuviška pensija, kuri šiuo metu siekia pustrečio šimto eurų.

Tačiau kaip su tais, kurie išvyko į kitą šalį ar atgal į Lietuvą, neišdirbę tų angliškai pensijai gauti privalomų dešimties metų? Nejaugi tie metai prapuls?

Regis, neturėtų, bent jau kol JK tebėra Europos Sąjungos narė. Mat Europos Sąjungos teisė numato, kad jeigu socialinio draudimo įmokos buvo mokėtos keliose šalyse, tai tos šalys turės mokėti atitinkamą pensijos dalį. Tokiu atveju reikia kreiptis į už pensijas atsakingą gyvenamosios šalies arba šalies, kurioje buvo paskutinė darbovietė, įstaigą. Šiuo metu sukurta sistema, kaip surinkti informaciją apie socialinio draudimo įmokas Europos Sąjungos šalyse ir apskaičiuoti pensiją.

„Ant popieriaus" ar kompiuterio ekrane viskas gražiai atrodo. O kaip bus iš tikrųjų, kiekvienas patirsim savo kailiu.