Bankininko V. Antonovo ekstradicija iš Jungtinės Karalystės šį Lietuvą dėl banko „Snoras“, netekusio beveik pusės milijardo eurų, bankroto bylos taip ir neįvyko. Apie V. Antonovo buvimo vietą informacijos neturėta nuo liepos 3 dienos, kai britų prokuratūra pareiškė, kad negali rasti nei jo, nei jo partnerio Raimundo Baranausko, kuriuos Londono teismas gegužės pradžioje nusprendė perduoti Lietuvos pareigūnams.

„V. Antonovas paliko Jungtinę Karalystę, nes nerimavo dėl savo gyvybės“, – Vakarų žiniasklaidai sakė bankininko advokatė Karen Todler. Žurnalistai spėliojo, kad V. Antonovas gali slapstytis Rusijoje. Šią informaciją „Forbes“ patvirtino bankininkui artimi šaltiniai.

V. Antonovas (kuriam priklausė 68 proc. „Snoro“ akcijų) ir R. Baranauskas (kuriam priklausė 25 proc. minėtojo banko akcijų) Lietuvos prokurorų reikalavimu 2011 metų lapkritį po banko nacionalizacijos buvo sulaikyti Londone. Jie pasirašė įsipareigojimą neišvykti iš šalies. 2014 metų sausį Vestminsterio magistrato teismas priėmė sprendimą įtariamuosius perduoti Lietuvai. V. Antonovas nesėkmingai bandė teismą įtikinti, kad jo baudžiamasis persekiojimas minėtoje šalyje susijęs su jo politinėmis pažiūromis ir turima Rusijos pilietybe. Galiausiai Londono teismas gegužės 6 dieną jo apeliaciją atmetė ir patvirtino sprendimą dėl ekstradicijos.

Apie tai, kad V. Antonovas gali vykti į Rusiją, šaltiniai iš jo aplinkos kalbėjo dar pavasarį, kol dar nebuvo priimtas galutinis teismo sprendimas.

Advokatė K. Todler gegužę sakė, kad rengia dokumentus dėl apeliacijos Aukščiausiajam teismui, o V. Antonovas esą yra Jungtinėje Karalystėje. Į „Forbes“ klausimą, kur tiksliai yra V. Antonovas, jo advokatė neatsakė, jis pats situacijos taip pat nekomentavo.

Didžiausias V. Antonovo grupei „Convers Group“ Rusijoje priklausęs turtas buvo prieš pusantrų metų žlugęs „Investbank“, iš kurio kapitalo verslininkas palaipsniui pasitraukė 2009-2011 metais.

Prokuratūra: V.Antonovo ir R.Baranausko buvimo vieta vis dar neaiški

Liepos pradžioje Didžiojoje Britanijoje dingus žlugusio banko „Snoras“ savininkams - Rusijos piliečiui Vladimirui Antonovui ir Lietuvos piliečiui Raimondui Baranauskui, Lietuvos teisėsauga teigia, kad jų buvimo vieta vis dar nėra nustatyta.

„Veiksmų yra imtasi, daroma viskas, ką galima padaryti, bet ne viską galime komentuoti. (...) Faktas yra tas, kad jų buvimo vieta nežinoma, nustatinėjama“, - BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Jos teigimu, Jungtinės Karalystės teisėsaugai informavus, kad pareigūnai nebegali rasti įtariamųjų, buvo imtasi visų reikalingų veiksmų - šiuo metu vyksta tarptautinė jų paieška, o anksčiau išduotas Europos arešto orderis.

„Buvo kreiptasi į visas valstybes, vyksta tarptautinė paieška. Kas reikalinga, yra padaryta, bet kokiomis kryptimis dirbama, tokios informacijos šiuo metu suteikti negalime, nes tai gali pakenkti tyrimui“, - teigė E.Martinonienė.

Lietuvos teisėsaugos žiniomis, V.Antonovas ir R.Baranauskas išvyko iš Britanijos, o portalas lrytas.lt liepos pradžioje skelbė, kad verslininkai pabėgo į Rusiją, kur nuo 2013-ųjų gegužės slapstosi ir žlugusio Ūkio banko savininkas Vladimiras Romanovas - pastarasis 2014 metų balandį buvo sulaikytas Maskvoje, bet netrukus paleistas į laisvę, o žiniasklaida ne kartą rašė, kad buvęs bankininkas gyvena Maskvoje.

V.Antonovo advokatė Karen Todner liepos pradžioje naujienų agentūrai AFP teigė, kad verslininkas išvyko iš Didžiosios Britanijos, nes bijojo dėl savo gyvybės.

Dviejų instancijų Britanijos teismai yra sutikę perduoti V.Antonovą ir R.Baranauską Lietuvai - jie įtariami pasisavinę apie 490 mln. eurų „Snoro“ turto. Prokurorai taip pat yra apriboję jų nuosavybės teises į 233 mln. eurų vertės turtą.

2011 metų lapkritį - tuo pat metu, kai buvo uždarytas bankas - buvęs „Snoro“ valdybos pirmininkas R.Baranauskas ir vienas jo akcininkų V.Antonovas pabėgo ir iki liepos gyveno Jungtinėje Karalystėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (266)