Atėjo laikas dar vieniems pokyčiams

Degalinėje retas kavą pilasi į gertuvę ar savo daugkartinį puodelį ir taip elgiasi ne tik dėl įpročio, bet ir sako, kad kava vienkartiniame puodelyje – patogiau.

„Nereikia nei plauti, nei jokios priežiūros. Pasinaudoji tuo puodeliu automobilyje ir iš karto išsimeti į šiukšlinę. Man asmeniškai, patogiau“, – teigė vyras.

Kai kam užkliūva ir daugkartinių puodelių kainos.

„Jūs žinote, kiek kainuoja daugkartinis puodelis? Ar ne 15 eurų?“, – kėlė klausimą kitas pašnekovas.

„Žinau, kad gal nelabai gerai, bet darau, nes patogiau“, – dalijosi dar vienas.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas teigė, jog tokiam vartojimui turi ateiti pabaiga.

„Lietuvai atėjo laikas vartoti mažiau pakuotės. Gyventojas turi turėti alternatyvą nepirkti pakuotės, jam turi būti pasiūlytas daugkartinis produktas“, – teigė jis.

Valgantiems kavinėse, anot ministro, maistas ir gėrimai taip pat turi būti patiekti būtent daugkartiniuose induose, o iš plastiko klientas turėtų valgyti tik tuo atveju, jeigu sutinka už tai papildomai susimokėti.

„Jeigu jūs pietaujate kažkur kavinėje, tai privalo būti pasiūlyti metaliniai, daugkartiniai šaukšteliai, šakutės“, – teigė S. Gentvilas.

Simonas Gentvilas

Siūlo apmokestinti didžiąją dalį pakuočių

60 restoranų valdantis verslininkas iš vienkartinių indų teigia beveik nebemaitinantis, esą tik Azijos virtuvėje naudoja sushi lazdeles, o ir jas pakeisti, jo manymu, nėra problema.

„Mums ta investicija atsipirks per pusę metų, tik, paprasčiausiai, kažkaip net nepagalvodavome apie tai, iš įpročio naudodavome ir nepaskaičiuodavome“, – teigė „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis.

Išsinešimui pietūs vienkartinėje lėkštėje – taip pat tik už papildomą mokestį. Kavinių tinklas taip daro jau seniai, tačiau apčiuopiamų pokyčių – nemato.

„30 centų kainuoja ir mes visada įspėjame mūsų svečią, jeigu vietoje nori, kad supakuotumėme. Be abejo, jie sutinka“, – teigė kavinių tinklo atstovė.

Aplinkos ministerija siūlo drausti nemokamai dalinti ne visų rūšių pakuotes, o tik plastiko ir kombinuotąsias. Tai – popieriniai kavos puodeliai, padengti plastiku, kad neišbėgtų skystis. Kitos popieriaus pakuotės ir toliau būtų dalinamos laisvai.

„Picos dėžutė, pagaminta iš kartono – ji leidžiama“, – teigė Aplinkos ministras.

Tačiau pakuotės pataisas siūlę Seimo nariai sako, kad skaidyti picos dėžutes ir popierinius puodelius – neteisinga.

„Nedaryčiau tokių išimčių. Man atrodo, kad visi vienkartiniai gaminiai, galiausiai, yra vienodai kenksmingi gamtai ir vienodai sudėtinga juos perdirbti“, – teigė Siūlymo iniciatorius Kasparas Adomaitis.

Kasparas Adomaitis

Anot ministro S. Gentvilo, kavą ir karštus patiekalus būtų leidžiama išsinešti ir daugkartiniame inde, bet kavinės bijo, kad bus prasilenkta su higiena.

„Mes atsakome už maisto kokybę, tai, bet kokiu atveju, mes žinome, į ką jį supakuojame, o čia, ar buvo higieniškai išplauta, ar ne – mes irgi negalime to paskui garantuoti“, – teigė vieno kavinių tinklo atstovė.

Papildomo uždarbio – nematyti

Ekonomistė sako, kad pakuočių pokyčiai kavinėms, restoranams ir greito maisto užkandinėms, veikiausiai, neleis užsidirbti papildomų pinigų.

„Kada vartotojai keičia savo elgseną dėl infliacijos spaudimo, dėl kitų įvairių sąnaudų padidėjimo, tai, matyt, tas papildomas sąnaudas permesti ant galutinio vartotojo – nebus labai paprasta“, – teigė ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Indrė Genytė-Pikčienė

Maitinimo paslaugos žmonėms per metus jau pabrangusios dešimtadaliu, kad kavinių maistas dar gali brangti – ministras nenori net kalbėti.

„Ši savaitė yra klimato kaitos savaitė, tai kažkaip nenorėčiau į šį klausimą atsakyti“, – teigė S. Gentvilas.

Dėl vienkartinių indų draudimo dar turės apsispręsti Seimas.

Visą reportažą rasite LNK portale: