Kelias sostinės parduotuves šeštadienio rytą aplankęs portalas Delfi įsitikino, kad pirkėjai neskuba atsisakyti plastikinių maišelių, nors nuo šiol už kiekvieną jų reikia mokėti po 1 centą.

Visgi dauguma vaisius ar daržoves į plastiko maišelius besikrovusių vilniečių žadėjo persvarstyti savo pasirinkimus.

„Reikės maišelių atsisakyti. Ir ne dėl to cento, o dėl tvarumo. Eisime į parduotuves su daugkartiniu maišeliu“, – kalbėjo „Iki“ prekybos centre sutikta šeima.

Toje pačioje parduotuvėje daržoves besirinkusi vilnietė Dorita taip pat teigė palaikanti vienkartinių maišelių apmokestinimą, tačiau rūpinosi, kam atiteks surinkti pinigai.

„Jei jie bus skirti ekologijai, tada gerai, tada ir du centus mokėčiau“, – patikino moteris.

Ji sakė, kad maišelių atsisakys, nes privalome keisti įpročius, tačiau šiandien jais dar pasinaudos, nes tik vakare grįžo iš komandiruotės ir dar nespėjo vizitui į parduotuvę pasiruošti taip, kad maišelių nereikėtų.

„Maximos“ prekybos centro daržovių skyriuje sutikta Jurgita nedidelį kopūstą dėjo tiesiai į pirkinių krepšį, maišelio jam neimdama. Moteris teigė jau kurį laiką stengiasi vienkartiniais plastiko maišeliais naudotis kuo mažiau.

Be to, ji sakė pasigendanti prekybininkų informacijos apie tai, kaip maišelių apmokestinimas bus vykdomas, pavyzdžiui, ką klientai su pasiimtais maišeliais turės daryti savitarnos kasose.

„Todėl dėl šventos ramybės šiandien maišelių ir neimu“, – kalbėjo Jurgita.

Tuo metu vilnietė Nadiežda atsiduso žinanti, kad nuo šiandien už maišelius reikia mokėti, bet teigė neketinanti jų atsisakyti.

„O ką daryti? Kopūstą ar arbūzą galiu tiesiai į krepšį įsidėti, bet pomidorų rankose gi nepasinešiosiu“, – aiškino „Maximos“ klientė.

Visai kitokį požiūrį dėstė vilnietis Augustinas. Jis teigė besistengiantis gyventi tvariai ir vienkartinių plastiko maišelių jau seniai nenaudojantis. Visgi jis nesitiki, kad simbolinis maišelių apmokestinimas žymiai prisidėtų prie pokyčių ir gyventojų pasirinkimų.

„Tas, kuris sąmoningas, tai ir taip neims to maišelio, kainuoja jis ar nekainuoja. O jei kažkam tų maišelių reikia dešimties, tai 10 centų nieko nepakeis“, – įsitikinęs vyras.

Jis mano, kad vienkartiniai plastiko maišeliai apskritai turėtų būti uždrausti, kadangi tai didžiulis taršos šaltinis.

Sprendimą priėmė Seimas

Sprendimą nuo šių metų liepos 1 d. uždrausti nemokamai dalyti vienkartinius plastiko maišelius Seimas priėmė praėjusių metų pabaigoje. Pirkėjai taip raginami susimąstyti, ar tokių maišelių jiems tikrai reikia, ar jų apsipirkimo metu neprisiimta per daug. Mokėti už maišelį nereikia tik tada, kai į juos bus pakuojama šviežia mėsa, žuvis bei jų produktai.

Visi didieji prekybininkai priėmė sprendimus vienkartiniams maišeliams taikyti 1 cento mokestį.

Kai kurie prekybininkai ant maišelių planuoja dėti ir barkodus, kurie tiesiog bus įmušami į kasą kartu su kitomis prekėmis. Kita dalis maišelių apmokestinimą paliks ant kasininkų pečių, kurie paskaičiavę jų kiekį patys juos įskaitys į bendrą pirkinių sumą.

Visgi visi prekybininkai sutinka, kad gyventojai plonus plastikinius jau naudotus maišelius galės atsinešti iš namų arba pirkti daugkartinio naudojimo.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)