Tyrimo duomenimis, 50 proc. įmonių vadovų teigia, kad liepą–gruodį jų pajamos liks to paties lygio, kaip ir pirmąjį metų pusmetį. Atitinkamai 40 proc. verslų sako, kad ir pelno pavyks uždirbti tiek pat.

Daugiau kaip trečdalis (35 proc.) apklausoje dalyvavusių verslininkų mano, kad antroje šių metų pusėje jiems pavyks padidinti pajamas (15 proc. neatmeta, kad jos gali sumažėti). 26 proc. prognozuoja, kad antrąjį pusmetį įmonių uždirbamas pelnas išaugs, o 24 proc. – kad sumažės.

Anot Medicinos banko Komercijos departamento direktoriaus Juliaus Ivaškos, Lietuvos verslo vyraujančios optimistinės nuotaikos atspindi ir dabartinę situaciją.

„Centriniai bankai aktyviai stengiasi vėsinti įkaitusias ekonomikas, tai tiesiogiai veikia verslų pasitikėjimą ekonomika bei plėtros planus, skatina konservatyviau vertinti vartotojų poreikius. Lietuvoje dalis įmonių spaudimo jau nebeatlaiko – tai rodo mažinamos veiklos apimtys ir dalies darbo vietų atsisakymas. Vis dėlto, nors palūkanos kyla, o ekonomikos prognozės tampa vis atsargesnės, verslai situaciją linkę vertinti subjektyviai: dalis jau patys spėjo pajusti ekonomikos lėtėjimą“, – komentavo J. Ivaška.

Vertinant investicijų planus, beveik trečdalis (32 proc.) šalies smulkaus ir vidutinio verslo atstovų tvirtina, kad antrąjį šių metų pusmetį į verslo plėtrą išvis neinvestuos, o trečdalis – kad išlaikys stabilų investicijų srautą. Dar 28 proc. planuoja, kad investicijos augs, o 7 proc. – kad sumažės.

„Verslo plėtros klausimas taip pat išlaiko pakankamai pozityvią kryptį. Jei neįvyks netikėtumų, verslininkų nuomone, investicijų srautas antrąjį šių metų pusmetį daugeliu atvejų išliks stabilus arba net didės“, – pastebėjo J. Ivaška.

Spinter tyrimai“ apklausoje šiemet kovo 27–balandžio 12 dienomis dalyvavo 206-ių šalies smulkių ir vidutinio dydžio įmonių vadovai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją