Apklausos duomenys rodo, kad nemaža dalis gyventojų išlaidas planuoja ir yra nusistatę biudžeto ribas, tačiau net 17 proc. apklaustųjų pažymėjo dienos išlaidų neplanuojantys ir neskaičiuojantys, kiek išleidžia. 12 proc. respondentų nurodė siekiantys „tilpti“ į 10 eurų biudžetą kasdien – tokią sumą dažniausiai išleidžia studentai, jaunuoliai iki 29-erių metų bei 60-ies ir vyresni asmenys.

19 proc. apklaustųjų per dieną vidutiniškai išleidžia nuo 11 iki 20 eurų ir tai yra populiariausia respondentų pasirinkta suma, skirta dienos išlaidoms. Tokias išlaidas patiriantys taip pat dažniausiai nurodė jaunuoliai ir vyresni nei 60 metų apklaustieji.

13 proc. apklausos dalyvių per dieną išleidžia nuo 21 iki 30 eurų – pastarąjį atsakymą daugiausia rinkosi 40-mečiai ir vyresni gyventojai, tarp kurių – tiek moterys, tiek ir vyrai. Daugiau nei 30 eurų kasdienėms išlaidoms skiria 14 proc. apklaustųjų, pusė jų nurodė išleidžiantys daugiau nei 40 eurų per dieną – dažniausias toks pasirinkimas vyravo tarp 50–59 metų amžiaus vyrų. Apklausa taip pat parodė, kad 40 eurų ir didesnes dienos išlaidas dažniau planuoja didžiųjų miestų, išskyrus Vilnių, gyventojai, o iki 10 eurų dienos biudžetas dažniau numatomas Marijampolės, Tauragės apskrityse bei mažesnėse gyvenvietėse.

„Gerai suplanuotas biudžetas yra toks, kuriame apie 50 proc. mėnesio pajamų skiriama būtinosioms reikmėms – būsto paskolai ar nuomai, mokesčiams, išlaidoms maistui, sveikatos apsaugai, 30 proc. galima skirti drabužiams, pramogoms, vaikų kišenpinigiams ir pan., o 20 proc. – taupymui ir investavimui. Išaugus išlaidoms vienoje iš šių grupių, tenka koreguoti ir kitas, todėl kasdienio biudžeto planavimas labai svarbus. Šiais laikais, kai didžiąją dalį mokėjimų atliekame skaitmeniniu būdu, labai patogu kelis kartus per mėnesį peržiūrėti savo išlaidas ir jas planuoti bei perskirstyti tarp būtinųjų ir kitų, jei reikia“, – sakė „Citadele“ banko valdybos narė, atsakinga už Baltijos šalių mažmeninę bankininkystę, Rūta Ežerskienė.

6 proc. respondentų pažymėjo, kad išlaidų neriboja, nes jiems to daryti nereikia. Tokį atsakymą pasirinko apklaustieji, kurių mėnesio pajamos viršija 1500 eurų. Tik 3 proc. apklaustųjų pažymėjo kasdienėms išlaidoms skiriantys 51–100 eurų.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą „Citadele“ banko užsakymu šių metų gegužę atliko tyrimų agentūra „Norstat“. Iš viso internetu buvo apklausta tūkstantis 18–74 metų šalies gyventojų.