Apklausos duomenimis, vidutiniškai didžiausias sumas kasdieniams pirkiniams iš Baltijos šalių išleidžia Lietuvos gyventojai – mūsų šalyje 14 proc. apklaustųjų dienos biudžetas siekia 30–50 eurų. Estijoje tiek pinigų išleidžiantys nurodė panašiai – 13 proc. – apklaustųjų, o Latvijoje – tik 8 proc. respondentų.

Taip pat Lietuvoje kiek dažniau nei kitose Baltijos šalyse per dieną gyventojai linkę išleisti 51–100 eurų (Lietuvoje – 3 proc., Estijoje ir Latvijoje – po 2 proc. respondentų). 1 proc. Lietuvos gyventojų nurodė kasdienėms išlaidoms skiriantys 101–200 eurų. Tokį atsakymą taip pat rinkosi 1 proc. estų, o Latvijoje jis nebuvo paminėtas nė karto.

Apklausa rodo, kad Latvijoje kasdienėms išlaidoms skiriamos mažiausios sumos Baltijos regione. Dienos biudžetui numatę iki 10 eurų nurodė 14 proc. respondentų Latvijoje, 12 proc. Lietuvoje ir 10 proc. Estijoje. Apklausos duomenys rodo, kad maždaug kas penktas gyventojas kiekvienoje šalyje išleidžia nuo 11 iki 20 eurų per dieną, t. y. 19 proc. apklaustųjų Lietuvoje, 20 proc. Latvijoje ir 18 proc. Estijoje.

Lietuvių ir estų dienos biudžetas dažniau yra 21–30 eurų: Lietuvoje tokį atsakymą rinkosi 13 proc. apklaustųjų, Estijoje – 15 proc., o Latvijoje – 11 proc. respondentų.

Nors infliacija vis dar aukšta ir auga pragyvenimo išlaidos, gana didelė visuomenės dalis apskritai nenustato biudžeto kasdienėms išlaidoms – Lietuvoje 22 proc., Estijoje 17 proc., o Latvijoje net 28 proc. apklaustųjų nėra nusimatę konkrečios dienos išlaidų ribos, pažymima pranešime.

„Jei gyventojai suplanuoja svarbiausias mėnesio išlaidas, tokias kaip nuoma ar būsto paskolos įmoka ir komunaliniai mokesčiai bei atsiskaitymai už įvairias paslaugas, papildomos kasdienės išlaidos yra palyginti nedidelės. Tačiau būtent jos padeda formuoti įpročius – nustatyti biudžetą, peržiūrėti, kam išleidžiate daugiausia, kur prireikus būtų galima sutaupyti. Peržiūrėdami kasdienes išlaidas kelis mėnesius iš eilės galite pamatyti, kur išleidote daugiausia ar kur buvo nenaudingai išleista daugiau, negu planuota. (...)“, – sako Rūta Ežerskienė, „Citadele“ banko valdybos narė, atsakinga už Baltijos šalių mažmeninę bankininkystę.

Kad išlaidų riboti jiems apskritai nereikia, teigia po 6 proc. apklaustųjų Lietuvoje ir Estijoje bei 5 proc. Latvijoje.

Reprezentatyvią Baltijos šalių gyventojų apklausą „Citadele“ banko užsakymu gegužės mėnesį atliko „Norstat“. Kiekvienoje šalyje buvo apklausta bent po 1 000 18–74 metų gyventojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją